Miljøledelse er en metode til at prioritere, hvor det giver mest mening at klima- og miljøoptimere i et produktionsanlæg.
I PORK 4.0-projektet er der udviklet et beregningsværktøj, som på grundlag af PEF-metoden (Product Environmental Footprint) kan beregne grisens klima- og miljøpåvirkning ud fra bedriftens egne produktionsdata.
Perspektivet er på sigt at udvikle et IT-beslutnings- og miljøledelsesværktøj, som på grundlag af egne klima- og miljødata fra fx Pork-beregningsværktøjet kan kvantificere og præsentere en bedrifts klima- og miljøaftryk. Systemet skal kunne vise effekten af mulige forbedringer på både klima, miljø og bundlinje, så landmanden får et overblik over, hvor det er mest fornuftigt at klima- og miljøoptimere sin produktion. Det kan både omfatte ændret driftspraksis, reduceret forbrug af ressourcer, investering i teknologi mm.
Det gør, at den enkelte landmand som hovedregel både kan opnå en økonomisk gevinst, blive bevidst om sin virksomheds miljøprofil og på det grundlag kan præsentere positive bæredygtigheds-signalværdier til kunder og det omgivende samfund.
Dette notat beskriver muligheder og perspektiver for at udvikle et IT-beslutnings- og miljøledelsesværktøj til løbende at klima- og miljøoptimere på den enkelte landbrugsbedrift.
GUDP har støttet ”PORK 4.0”, som er gennemført i et samarbejde mellem Aahus Universitet, Danish Crown og SEGES Gris.