25. september 2020

Haleguide.dk – Din vej til at undgå halebid

SEGES Svineproduktion har udviklet en guide, som skal gøre det nemmere for dig at producere grise med hele haler.

Hvis du som griseproducent går med tankerne om at producere grise med hele haler, har vi nu guiden til dig. Der kan nemlig ofte opstå en del tvivl om, hvordan man bedst håndterer grise med hele haler, spotter de tidlige tegn på halebid, spotter bideren og har det rette rode- og beskæftigelsesmateriale til at undgå halebid.

- Med guiden prøver vi at besvare mange af de spørgsmål og give gode råd til, hvordan du som producent bedst kommer i gang med at producere grise uden halekupering. I guiden finder du videoer, tjeklister og anbefalinger, der kan hjælpe dig godt på vej, lyder det fra Helle Pelant Lahrmann projektleder og teamleder, Ph.d., i SEGES Svineproduktion, Husdyrinnovation.

Flere skal producere grise med hele haler

Ambitionen om, at flere skal producere grise med hele haler, er en del af Svinehandlingsplanen fra 2014.

Derfor er der ønske fra Landbrug & Fødevarer, Svineproduktion om, at endnu flere producenter undlader halekupering.

- Vi er klar over at halekupering i nogle tilfælde kan betyde bedre trivsel for grisene, da de ikke i lige så høj grad bliver bidt i halen af andre grise i stien. Men er der ikke udfordringer med halebid blandt de halekuperede grise, så bør man forsøge sig med hele haler i en del af stierne for at få nogle erfaringer med produktion af grise med hele haler, lyder det fra Christian Fink Hansen, sektordirektør i SEGES Svineproduktion.