8. juni 2021

Grise på friland: Er din bedrift beskyttet mod Afrikansk svinepest?

Grise på friland er særligt udsatte for at blive smittet med Afrikansk svinepest, og derfor har alle, der har hold af grise på friland modtaget et brev omkring den vigtige smittebeskyttelse. Fokus er især på hegning og skiltning med ”Fodring forbudt”.

Udbrud af Afrikansk svinepest i Danmark vil få fatale konsekvenser ikke kun for erhvervet, men også for dit hold af grise. 

Da grise på friland er særligt udsatte for at kunne blive smittet med Afrikansk svinepest, har Landbrug & Fødevarers Økologi Sektion og Økologisk Landsforenings Svineudvalg sendt et brev ud til alle med grise på friland - lige fra griseproduktion til zoologiske haver, børnehaver, hold af vildsvin og private kælegrise, hvor de opfordrer til, at man tager et kritisk tjek af bedriften.

Tjekliste til smittebeskyttelse af frilandsgrise

Har du grise på friland, skal du være opmærksom på:

  • Opfylder hegningen de gældende regler?
  • Har du tydelig skiltning med de lovpligtige skilte om, at dyrene ikke må fodres på dansk, engelsk og tysk. Skilte kan fås ved henvendelse til SEGES Svineproduktion, tlf. 3339 4500.
  • Er du opmærksom på steder, hvor offentligheden har adgang? Virus kan overføres med madpakker/kødpålæg (også selv om mennesker ikke bliver syge), men også via blod eller fæces eller gennem foder, strøelse eller vand, som er blevet inficeret med husdyrgødning. Husk også at snavset fodtøj eller gummihjul/dæk kan sprede virus.
  • Undgår du, at udefrakommende lastbiler og maskiner brugt på din bedrift krydser spor? En eventuel smitte skal ikke trækkes ud på markerne, og det er vigtigt, at besøgende lastbiler er rengjort og desinficerede. 
  • Er dit foder opbevaret forsvarligt, så andre dyr ikke kan komme til det? 
  • Er fodertrugene fuglesikrede? Også fugle kan sprede smitte.
  • Vildsvin kan være smittebærer. Indberet observerede vildsvin til Fødevarestyrelsen via deres app "VildsvineTip".

Nyhedsbrev

Hold dig opdateret om dansk griseproduktion og Noteringen. Modtag nyhedsbrevet hver torsdag. Udfyld e-mail, navn og arbejdsplads/virksomhed.

Når du tilmelder dig, vil du modtage en e-mail med et bekræftelseslink. Du modtager først nyhedsbrevet, når du har bekræftet din tilmelding.

* Skal udfyldes

Dit samtykke til at modtage det ugentlige nyhedsbrev kan du til enhver tid tilbagekalde ved at afmelde dig nyhedsbrevet eller kontakte os på gris@lf.dk.

Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris behandler dine personoplysninger som beskrevet i Landbrug & Fødevarers privatlivspolitik.