10. november 2021

Grisebranchen underskriver ny vision for dansk griseproduktion

Landbrug & Fødevarer Gris, Danske Svineproducenter og Danske Svineslagterier er fælles om en ny bæredygtig vision for dansk griseproduktion i 2050.

I 2050 skal Danmark, og dermed også dansk griseproduktion, være klimaneutral. Det er et kendt mål, men i en ny vision står det også helt klart, at ambitionerne er tårnhøje, og at dansk griseproduktion stræber mod at blive en endnu vigtigere aktør i den grønne omstilling og sikre, at danske løsninger i højere grad kommer i spil uden for Danmarks grænser. 

På årets Grisekongres underskrev de tre parter en vision, der ventes præsenteret inden for den næste måned. Og det glæder formand for Landbrug & Fødevarer Gris, Erik Larsen:

”Jeg er glad for, at vi står som en samlet branche og har udarbejdet en vision for fremtidens griseproduktion. Dansk griseproduktion er en helt central og vigtig aktør i en grøn, cirkulær økonomi og den globale fødevareforsyning. Det skal vi lykkes med i kraft af en produktion, der er blandt de førende i verden både i forhold til bæredygtighed, biosikkerhed, sundhedsstatus, dyrevelfærd og innovationskraft. Det er noget af det den kommende vision har fokus på, og noget, der gør os til et attraktivt erhverv."

Han tilføjer: 

”Det er bestemt ikke nogen lille opgave, vi har sat os for. Men det er netop også derfor, vi skal være dem, der lægger os i spidsen for at sikre dansk griseproduktion stadig, er en succes – også i 2050, og jeg vil være garant for, at vi får leveret på de ambitiøse mål”. 

Fremtidens produktion

Jeppe Bloch, formand i Landsforeningen for Danske Svineproducenter er tilfreds med den åbne dialog og den lydhørhed overfor Landsforeningens mærkesager, som han er blevet mødt med fra de to øvrige parter i forhandlingerne om den nye vision. 

”Fra staldgangen er det vigtigt for mig at se, at danske svineproducenter stadig går forrest i udviklingen og bliver ved med at være et forbillede for vores konkurrenter ude i verden, ligesom vi har været i årtier. Både danske forbrugere og vores kunder ude i verden får større og større forventninger til dansk fødevareproduktion. Med den nye vision mener jeg også, at de kommende generationer både i og udenfor erhvervet fortsat kan være stolte over dansk svineproduktion,” siger Jeppe Bloch.

Udvikling og forskning er vejen frem

Asger Krogsgaard, formand for Danske Svineslagterier mener, at udvikling i erhvervet er altafgørende for fortsat at være attraktive blandt forbrugerne.

”I dag er danske grise efterspurgt i hele verden. Både på grund af kvaliteten og vores høje fødevaresikkerhed, som vi har sikret med tidligere tiders indsatser. Men det er vigtigt, at vi også får sat gang i de forsknings-, udviklings- og innovationsprojekter, der bringer os foran vores konkurrenter i udlandet, og som langt ud over Danmarks grænser kan sikre en stor effekt på f.eks. klima eller miljø, når vi kan vise verden, hvor godt det kan gøres. Vi skal være klar til fremtiden, og vi skal fortsat være en attraktiv branche, der har en stor plads i dansk erhvervsliv med mange arbejdspladser til følge.”

Nyhedsbrev

Hold dig opdateret om dansk griseproduktion og Noteringen. Modtag nyhedsbrevet hver torsdag. Udfyld e-mail, navn og arbejdsplads/virksomhed.

Når du tilmelder dig, vil du modtage en e-mail med et bekræftelseslink. Du modtager først nyhedsbrevet, når du har bekræftet din tilmelding.

* Skal udfyldes

Dit samtykke til at modtage det ugentlige nyhedsbrev kan du til enhver tid tilbagekalde ved at afmelde dig nyhedsbrevet eller kontakte os på gris@lf.dk.

Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris behandler dine personoplysninger som beskrevet i Landbrug & Fødevarers privatlivspolitik.