16. maj 2023

Bekendtgørelsen for PRRS er trådt i kraft

Den nye bekendtgørelse for PRRS betyder, at senest 1. oktober 2023 skal alle griseproducenter kende deres besætnings status for PRRS.

Som led i strategien for reduktion af PRRS er der nu udstedt en bekendtgørelse, som gælder for besætninger med over 10 søer eller 100 grise. Inden 1. oktober 2023 skal griseproducenterne sikre sig, at de kender sundhedsstatus på deres besætning. Det er et krav i bekendtgørelsen, som er trådt i kraft den 15. maj 2023. Planen skal være med til at forbedre pattegriseoverlevelsen og mindske antibiotikaforbruget. Målet er, at 85 procent af samtlige landets sobesætninger og 75 procent af alle slagtegrise bliver fri for PRRS senest i 2025.

Allerede i dag er tæt ved 85 procent af de ca. 4.700 danske grisebesætninger testet for PRRS, og mange er heldigvis allerede fri for sygdommen.

Enig branche bakker op

’Det er helt afgørende for at få bugt med sygdommen, at landmanden, dyrlæge, branche og myndigheder kender smittestatus i alle besætningerne, så vi kan få standset smittekæderne. Blandt andet ved at landmænd med raske besætninger ikke køber dyr fra de besætninger, der er smittede. Derfor er det glædeligt, at en enig branche bakker op om vores styrkede test- og bekæmpelsesstrategi’, siger veterinærdirektør i Fødevarestyrelsen, Charlotte Vilstrup Castle. 

For at få overblik over hvor udbredt sygdommen er i dansk griseproduktion, skal landmændene mindst en gang om året få deres besætningsdyrlæge til at teste et udsnit af grisene. Besætningens PRRS-sundhedsstatus bliver så registreret i en database, som Landbrug og Fødevarer driver. Fødevarestyrelsen træffer på baggrund af besætningernes sundhedsstatus afgørelse om, hvad der videre skal ske. Dermed kan både branche og myndigheder overvåge udbredelsen af sygdommen. Griseproducenter kan samtidig se smittestatus hos deres leverandører af f.eks. smågrise og på den måde styre uden om dyr fra smittede besætninger. Ordningen er gebyrfinansieret.

Test og overvågning er vejen frem

’Det er et stort ’set up’ vi er rykket ud med. Men for mig er der ingen tvivl om, at test og overvågning er eneste farbare vej ud af den alvorlige situation, vi er kommet i, men som vi heldigvis har både løsningerne på og opbakning til hele vejen rundt,’ siger Christian Fink Hansen, sektordirektør i Landbrug & Fødevarer, Sektor for Gris. 

Christian Fink Hansen understreger, at PRRS kan være svært for den enkelte griseproducent at bekæmpe, især hvis besætningen ligger i et område med andre besætninger smittet med PRRS. 

’Derfor har vi i Landbrug & Fødevarer etableret regionale saneringsråd, hvor producenter, dyrlæger og rådgivere kan drøfte og tilrettelægge en regional indsats og ad den vej minimere risikoen for at få en infektion ind i stalden, siger han. 

Dyrevelfærd som adelsmærke

Hos Danske Slagterier er man ikke i tvivl om, at udgifterne til den fælles strategi, overvågning, kontrol og driften af sygdomsdatabasen er godt givet ud. 

’Dansk dyresundhed og dyrevelfærd er vores adelsmærke og stærkeste brand, når vi skal sælge på stadigt mere konkurrenceudsatte og kvalitetsbevidste markeder i udlandet. Derfor er det helt afgørende, at vi i de kommende år får reduceret forekomsten af PRRS-virus betydeligt. Med den opbakning, vi allerede har set hele vejen rundt, er jeg ikke i tvivl om at vi er på rette vej,’ siger Asger Krogsgaard, formand i Danske Svineslagterier.

Faktaboks: Baggrund for bekendtgørelsen

Den alvorlige grisesygdom PRRS har de seneste år ramt mere end 30 procent af de danske grisebesætninger. Og kommer sygdommen først inden for stalddøren, kan det få alvorlige konsekvenser for dyrene, der blandt andet kan få lungebetændelse og risikere at abortere. 

For at bekæmpe sygdommen gik Landbrug & Fødevarer, Danske Svineslagterier, Den Danske Dyrlægeforening og Fødevarestyrelsen sidste år sammen om en styrket strategi, der skal reducere forekomsten af PRRS samt holde sygdommen ude af de danske besætninger. 

Hvad er PRRS?

PRRS (Porcin Reproduktions- og Respirations Syndrom) er en virussygdom, der giver luftvejsproblemer og aborter eller for tidlige faringer hos grise.

PRRS kan ikke smitte mennesker og er ikke farlig for mennesker.

Har du spørgsmål, kan du kontakte:

Fødevarestyrelsens pressetelefon: 22844834 eller

LF Presse på 3339 4520 eller mail presse@lf.dk.

Nyhedsbrev

Hold dig opdateret om dansk griseproduktion og Noteringen. Modtag nyhedsbrevet hver torsdag. Udfyld e-mail, navn og arbejdsplads/virksomhed.

Når du tilmelder dig, vil du modtage en e-mail med et bekræftelseslink. Du modtager først nyhedsbrevet, når du har bekræftet din tilmelding.

* Skal udfyldes

Dit samtykke til at modtage det ugentlige nyhedsbrev kan du til enhver tid tilbagekalde ved at afmelde dig nyhedsbrevet eller kontakte os på gris@lf.dk.

Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris behandler dine personoplysninger som beskrevet i Landbrug & Fødevarers privatlivspolitik.