En drikkekop er en vandingsenhed, hvor dyrene ved at trykke på en ventil lukker vand ud i en kop/skål.
En drikkekop er en vandingsenhed, hvor dyrene ved at trykke på en ventil lukker vand ud i en kop/skål.
En drikkekop kan benyttes af én gris ad gangen.
Drikkekoppernes udformning skal være tilpasset grisene, så ventilen er let at betjene, samtidig med at vandet er let tilgængeligt, og ikke bliver uhygiejnisk.
Figur 1. Eksempel på drikkekop (Foto: Audrey Dedeurwaerdere, billede 4649. Dorte Calmann-Hinke billede 2446)
Krav
Drikkekoppernes udformning skal være tilpasset grisene, så ventilen er let at betjene, samtidig med at vandet er let tilgængeligt. Især skal pattegrise og nyfravænnede grise have let ved at finde og drikke vand.
Drikkekopper må ikke være så store, at grisene træder op i dem for at få vand. De må heller ikke være så små, at grisene bider over drikkekoppens kant for at aktivere ventilen. Hvis drikkekoppen benyttes til grise i vækst, skal ydelse på drikkeventilen være mindst 1 liter pr. minut ved 2-2,5 atm. Ydelsen skal være højere, hvis koppen benyttes til søer.
Drikkekoppen skal være fremstillet af et bidefast materiale. Blinde hjørner gør drikkekoppen vanskelig at holde ren. Der skal være et minimum af vandspild fra drikkekoppen.
Vejledende normer for antal grise pr. drikkekop fremgår af afsnittet ”Valg af princip for vandtildeling".
Monteringshøjde
Monteringshøjden skal være tilpasset dyrenes indsættelses- og afgangsvægt, og dermed grisenes størrelse/højde. Korrekt montering er individuelt for de forskellige fabrikater hvilket fremgår af tidligere udførte funktionstests [4], [5], [6], [7]. Der foreligger ikke nyere funktionstests, men de i referencerne anvendte principper for korrekt udformning og montering vurderes fortsat at være gældende. Drikkekopper er forskellige mht. design, hvilket er grunden til, at der ikke kan angives en generel monteringshøjde.
For at de nyindsatte grise i stien kan nå ind over drikkekoppens kant, skal afstand fra gulv til drikkekant være mindst mulig. Monteringshøjden bør dog ikke hindre de største grise i stien i at betjene drikkekoppen korrekt. Sidstnævnte er især relevant for drikkekopper med afskærmning foroven. Derfor bør 2 drikkekopper overvejes placeret i hver sin højde. Firmaet skal derfor anvise monteringshøjde, som skal være tilpasset vægtintervallet.
Placering
Figur 2. Eksempel på hvordan to drikkekopper kan placeres nær
hinanden i en sti (foto: Jens Smidth, billede nr. 7383)
Drikkekopper skal placeres i gødearealet. Drikkekopper må ikke placeres i et hjørne, da grisene så vil gøde i dem. Undgå desuden placering af drikkekopper tæt på låger, da grisene risikerer at støde ind i dem ved indsættelse/udtagning af grise. Koppens nøjagtige placering er afhængig af princip for tildeling af foder og stitype.
To eller flere drikkekopper i samme sti skal placeres nær hinanden med en afstand på ca. 25 cm for smågrise og ca. 50 cm ved ung- og slagtesvin. Alternativt kan drikkekop kombineres med drikkeventiler.
Daglig drift
Vandspild kan opstå, hvis drikkekoppen har et meget lille rumfang, eller hvis grisene står med hovedet på skrå for at bruge ventilen. Det sker som regel hvis koppen er placeret for højt, eller hvis drikkekoppen er for lille til den pågældende dyregruppe.
Vandspild kan også opstå, hvis grisene kan bruge ventilen uden at få trynen under vand, eller hvis grisen kan "bide" om den nederste del af koppen, samtidig med de kan lukke vand ud.
Hvis ydelsen på drikkeventilen er for høj, kan der opstå vandspild. Ventilens ydelse bør være mindst 1 liter pr. minut ved 2-2,5 atm. Kontrol af ydelse på ventilen foretages med litermål og ur med sekundviser. Vandet opsamles først i en pose.
Drikkekopper har normalt et lavere vandspild end drikkeventiler [1], [2], [3]. (De nævnte undersøgelser i referencerne er ikke nye, men det vurderes, at det fortsat er gældende.) For at undgå vandspild skal man jævnligt kontrollere ydelsen, vandtryk og placering.
Skader på grisenes hoved kan opstå, hvis der er skarpe kanter, bolte eller møtrikker i drikkekoppen.
Figur 3. Vandspild opstår hvis drikkekoppen har et meget lille
rumfang, eller hvis grisene står med hovedet på skrå for at bruge
ventilen. Det sker somregel hvis koppen er placeret for højt.
(foto: Dorte Calmann-Hinke, billede nr. 2381)
Dårlig hygiejne i drikkekoppen opstår, hvis der er "blinde hjørner". "Blinde hjørner" opstår ofte ved skarpe samlinger, bolte og møtrikker, hvor der disse steder ophobes foder- og gødningsrester fra grisenes tryner. Drikkekoppen skal rengøres før indsættelse at et nyt hold grise.
Rengøring af drikkekopperne skal foretages efter behov, og hygiejnen bør kontrolleres dagligt. I nogle typer af drikkekopper (skålformede) er daglig rengøring påkrævet.
Halebid, navlesutning og urinsutning kan optræde, hvis vandoptagelsen er for lav.
Tilvænning til drikkekoppen sker hurtigst med åbne og skålformede drikkekopper. Disse drikkekopper er desværre også sværest at holde rene. Tilvænning er også svær, hvis ventilen sidder for højt, selvom drikkekoppen er placeret så lavt som muligt. Umiddelbart efter indsættelse af grise bør drikkekoppen fyldes op flere gange dagligt, da der ikke er vandspejl.
Tilsyn er vanskelig, hvis drikkekoppen er dyb, smal og udformet i et mørkt materiale.
Skålformede drikkekopper er lette at inspicere, men det er også let for grisene at gøde i dem. Placering af drikkekoppen i forhold til inspektionsgang har generelt indflydelse på, hvor nemt det er at se, om koppen er ren.
Adgang til drikkekopper for grisen er lettest, hvis koppen er skålformet. Hvis koppen er cylinderformet eller har en afskærmning, skal den tilpasses grisens dimensioner, så grisen ikke står med hovedet på skrå for at optage vand.
Vandforbruget kan med fordel overvåges på sektionsniveau, for at vurdere om forbruget er "unormalt" for besætningens normale forbrug for en given dyregruppe i det givne vægtinterval.
På det danske marked forhandles en lang række drikkekopper.
Forskellige typer af drikkekopper er tidligere blevet sammenlignet med hensyn til adgangsforhold til koppen, hygiejne i koppen, spild, holdbarhed og inspektionsforhold [4], [5], [7]. Der foreligger ikke nyere sammenlignende funktionstests.
Referencer
[1] |
Pedersen, Bjarne K. (1989). Afprøvning af drikkeventilen Lund 10 og drikkekoppen Gørlev B til smågrise. Meddelelse nr. 158, Landsudvalget for Svin. |
[2] |
Smidth, Jens (1990). Drikkeventilen Lund 7 og drikkekoppen Gørlev A til slagtesvin. Meddelelse nr. 186, Landsudvalget for Svin. |
[3] |
Petersen, Lisbeth Brogaard (1995). Bideventiler kontra drikkekoppen "Mini-Drik-O-Mat" til smågrise (4-10 uger). Meddelelse nr. 309, Landsudvalget for Svin. |
[4] |
Petersen, Lisbeth Brogaard (1994). Drikkekopper til fravænnede grise. Erfaring nr. 9418, Landsudvalget for Svin. |
[5] |
Petersen, Lisbeth Brogaard (1994). Drikkekopper til ung- og slagtesvin. Erfaring nr. 9417, Landsudvalget for Svin. |
[6] |
Petersen, Lisbeth Brogaard (1996). Drikkekopper og -trug til søer. Notat nr. 9646, Landsudvalget for Svin. |
[7] |
Staun, Anette & Hansen, Lisbeth Ulrich (1998). Drikkekopper til løsgående drægtige søer. Erfaring nr. 9810, Landsudvalget for Svin. |