Information på avlsdyr
Der indsamles mange informationer på avlsdyrene, som alle lagres i DanBred databasen, og bl.a. anvendes til beregningen af DanBred avlsindekset.
Alle kuld efter DanBred Landrace- og DanBred Yorkshire-søer i avls- og opformeringsbesætningerne samt alle renracede kuld efter DanBred Duroc-søer registreres med bl.a. kuldstørrelse og afgange. Heraf kan pattegriseoverlevelse som henholdsvis pattegrise- og so-effekt beregnes. Informationer på daglig tilvækst, kødprocent og styrke indsamles i både avlsbesætningerne og på forsøgsstationen Bøgildgård, hvor der desuden registreres foderudnyttelse og slagtesvind. I avlsbesætningerne omfatter individafprøvningen ca. 118.000 avlsdyr hvert år, mens der på forsøgsstation gennemføres yderligere ca. 7.000 orneafprøvninger årligt.
Individafprøvning
Landbrug & Fødevarer, Avl & Genetik råder over forsøgsstationen Bøgildgård, som på årsbasis har en kapacitet på ca. 8.000 orner. På Bøgildgård gennemføres parallelt med individafprøvningen i avlsbesætningerne stationsafprøvning af unge orner, der alle genomtestes.
I individafprøvningen på Bøgildgård samles de potentielt bedste ornegrise fra alle avlsbesætninger ved 5 ugers alderen. Ved at samle de unge orner til individafprøvning på ét sted, opnås det mest sikre subindeks på foderforbrug og den mest nøjagtige sammenligning af ornernes samlede avlsindeks og dermed de forskellige familier.
Ornerne til individafprøvning udvælges i avlsbesætningerne fra de kuld, der har de højeste indeks i den pågældende uge. Ornerne indsættes i en klimastald på Bøgildgård, hvor de opholder sig i fem uger. Her opnår ornerne en ensartet sundhedsstatus og kan herefter indsættes i forsøgsstaldene på Bøgildgård.
Individafprøvningen på Bøgildgård foregår efter samme principper som individafprøvningen i avlsbesætningerne. Dog er alle stier forsynet med en automatisk fodermaskine, hvor den individuelle foderoptagelse i afprøvningsperioden kan måles. Efter endt afprøvning udtages de bedste orner til DanBred KS-stationerne i konkurrence med de bedste orner fra individafprøvningen i avlsbesætningerne. Alle øvrige orner slagtes og får derved en registrering af slagtesvind.
Individafprøvning på forsøgsstationen Bøgildgård
Landbrug & Fødevarer, Avl & Genetik råder over forsøgsstationen Bøgildgård, som på årsbasis har en kapacitet på ca. 5.000 orner. På Bøgildgård gennemføres parallelt med hjemmeafprøvningen en stationsafprøvning af unge orner, der alle genomtestes via en hårprøve.
I stationsafprøvningen samles de potentielt bedste ornegrise fra alle avlsbesætninger for at sikre den bedst mulige afprøvning af disse unge orner, som er de mest sandsynlige kandidater til KS-station. Ved at samle de unge orner til afprøvning på ét sted, opnås det mest sikre subindeks på foderforbrug og den mest nøjagtige sammenligning af ornernes samlede avlsindeks.
Ornerne til stationsafprøvningen udvælges i avlsbesætningerne, når de er ca. 4 uger gamle fra de kuld, der har de højeste indeks i den pågældende uge. Ornerne indsættes i en klimastald, hvor de opholder sig i fem uger. Her opnår ornerne den samme sundhedsstatus og kan herpå indsættes i forsøgsstaldene.
Afprøvningen foregår i øvrigt efter samme principper som individafprøvningen. Dog er alle stier forsynet med fodermaskiner, hvormed den individuelle foderoptagelse i afprøvningsperioden kan registreres. Efter endt afprøvning udtages de bedste orner til DanBred KS-stationerne i konkurrence med de bedste orner fra individafprøvningen. Alle øvrige orner slagtes, hvorpå der registreres slagtesvind på disse.
Genomprøver
Genomisk selektion baserer sig på, at avlskandidater DNA-testes ved hjælp af en hårrodsprøve – se billeder. Hårrodsprøven tages ved hjælp af en tang. Det er vigtigt, at hårene er rene, men især, at hårrødderne kommer med, da det er heri, DNA’et findes. Hårrodsprøven placeres herefter i et såkaldt hårkort, som er et lille pap-etui og sendes til genotypning på et laboratorium.
DNA-test via en hårrodsprøve. Hårrødderne indeholder DNA'et, som skal testes på et laboratorie.
Hårrodsprøven bliver genotypet (i.e.DNA-testet), og data fra genotypningen sendes til DanBred-databanken. De genomiske data indgår herefter sammen med de fænotypiske registreringer i avlsværdivurderingen. Alle afprøvede ungdyr DNA-testes.
Avlsindeks
Et dyrs avlsindeks er et skøn for, hvor god produktionsøkonomi det enkelte avlsdyr genetisk set har anlæg for, når alle egenskaber i avlsmålet vurderes samlet.
Alle avlsdyr i det danske avlssystem får beregnet avlsindeks ugentligt.
Avlsindekset udtrykker det enkelte avlsdyrs værdi i forhold til de øvrige avlsdyr. Inden for hver race er gennemsnitsindekset hos basispopulationen af avlssøer altid 100. Jo højere indeks et dyr har, desto bedre avlsmæssig og dermed økonomisk værdi har dyret.
Avlsindekset benyttes til at udvælge de bedste forældredyr til de kommende generationer.
Dyrets avlsindeks baseres på en kombination af dets egne resultater fra individafprøvningen og en meget stor mængde data fra dyrets slægtninge. Kendskabet til slægtninge og deres præstationer er afgørende for en sikker og præcis bestemmelse af avlsindekset.
Subindeks
Det samlede avlsindeks er sammensat af subindeks (avlsværdital) for hver af egenskaberne i avlsmålet, vægtet med de økonomiske værdier.
De økonomiske værdier for hver af de enkelte egenskaber udtrykker deres økonomiske betydning for produktionen af et kg grisekød i en integreret smågrise- og slagtegrisebesætning.
Hvert subindeks angiver hvor meget, avlsdyrets arvelige anlæg forventes at påvirke afkommet for den pågældende egenskab.
Til beregningen af avlsindekset bruges de nyeste og mest moderne metoder og statistiske modeller inden for husdyravl.
Genomisk selektion
Genomisk selektion blev implementeret i DanBred Duroc i 2010 og i DanBred Yorkshire og DanBred Landrace i 2011. Siden 2017 er alle individafprøvede dyr i avlskernen blevet genomtestet.
Genomisk information bruges i beregningen af avlsindekset som tillæg til informationer fra afprøvningen af avlskandidaterne samt deres slægtskab. Herved bliver avlsindekset bestemt med højere sikkerhed end tidligere. Avlsfremgangen øges derfor, når der anvendes genomisk selektion.
Når en DanBred Duroc-orne får DNA-information kan den ændre avlsindeks med op til +/- 15 indekspoint, og for de hvide racer kan ændringen være op til +/- 25 indekspoint. Ændringen i indekstallet er et udtryk for en højere sikkerhed og indikerer dermed vigtigheden af genomisk information i beregningen af avlsværditallet.
INDAVLSSTYRING
Det er afgørende at begrænse stigningen af indavl fra generation til generation, dels fordi den ellers kan medføre problemer med frugtbarhed og dyrets robusthed mod sygdomme og genetiske defekter. Men ikke mindst mindsker indavl den genetiske variation og dermed mulighed for fremtidig avlsfremgang.
Indavlsstyringen håndteres overordnet ved hjælp af såkaldt optimal bidragsselektion i DanBred Duroc (siden 2012), mens der i DanBred Landrace og DanBred Yorkshire anvendes et kvotesystem for antallet af hel- og halvbrødre, der kan godkendes til DanBred KS-stationerne.
I alle DanBred racer er der sat et maksimum for, hvor mange avlskuld hver enkelt orne må producere, der varierer fra race til race. Derudover kan kuld, som er et resultat af parringer mellem enten hel- og halvsøskende, forældreafkom og tilsvarende slægtskab, ikke godkendes som avlskuld.
Optimal bidragsselektion håndteres ved hjælp af computerprogrammet EVA. Ved hjælp af EVA er det ikke blot muligt at begrænse indavlsstigningen fra generation til generation, men også samtidig at maksimere avlsfremgangen, da det er muligt at foretage en klogere og mere fleksibel udvælgelse af avlsdyr end ved anvendelsen af kvotesystemet. Dette gøres ved at optimere antallet af afkom per orne (de genetiske bidrag) til de fremtidige generationer i forhold til ornens avlsniveau og slægtskab til avlspopulationerne. I praksis udvælger EVA, hvilke orner der må producere avlskuld, og hvor mange de hver især må producere. Det muliggør, at højtindekserede orner kan bruges mere intensivt i avlskernen end tidligere, så længe det ikke øger indavlsstigningen for meget. Det er fortsat op til avlerne selv at udvælge de bedste polte og søer til produktionen af avlskuld samt foretage den egentlige løbeplanlægning. Ved hjælp af EVA opnås der hermed mere langsigtet avlsfremgang og en mindre indavlsstigning sammenlignet med traditionel indavlsstyring.