11. december 2019

Sådan opstår en ny PRRSV-1 variant

Det hører til sjældenhederne, at der opstår nye PRRS-varianter. Se, hvordan det skete tidligere på året.

Porcin reproduktions- og respirationssygdom (PRRS-virus) inddeles i to typer, som betegnes PRRSV-1 og PRRSV-2. Inden for begge typer af PRRSV findes mange varianter, som er forskellige. Disse nye varianter opstår, når der er fejl i afskrift af arvematerialet, eller når 2 varianter af PRRSV blander sig og danner en ny variant. Det sidste kaldes en rekombination.

Sådan en rekombinant variant kan også opstå, når to PRRS-vacciner af samme type bruges på forskelligt tidspunkt i den samme besætning. PRRSV-vacciner består nemlig af levende PRRSV, der er blevet svækket, så de ikke giver sygdom. Hver PRRSV-vaccine har sin variant.

PRRSV fra vaccinerne kan cirkulere rundt i grisene, og de kan smitte fra gris til gris.

I Horsens i sommer opstod der en rekombination af to varianter af PRRSV. Rekombinationen opstod, da en besætning havde brugt en PRRS-vaccine (A) og på et senere tidspunkt brugte en anden PRRS-vaccine (B) - grisen fik dermed både PRRSV-varianten fra vaccine A og PRRSV-varianten fra vaccine B i kroppen, og de 2 varianter blandede sig og dannede en ny variant.

Hvis en besætning på et tidspunkt har brugt en PRRS-vaccine (A) og på et senere tidspunkt bruger en anden PRRS-vaccine (B), så kan det ske, at den samme grise får både varianten fra vaccine A og varianten fra vaccine B i kroppen, og at de 2 varianter blander sig og danner en ny variant.

Selvom der er en meget lille risiko for, at det sker, så var det det, der skete i en besætning nær ornestationen i Horsens i juni, og det var denne nye variant af PRRSV, som ornestationen blev smittet med.

Nyhedsbrev

Hold dig opdateret om dansk griseproduktion og Noteringen. Modtag nyhedsbrevet hver torsdag. Udfyld e-mail, navn og arbejdsplads/virksomhed.

Når du tilmelder dig, vil du modtage en e-mail med et bekræftelseslink. Du modtager først nyhedsbrevet, når du har bekræftet din tilmelding.

* Skal udfyldes

Dit samtykke til at modtage det ugentlige nyhedsbrev kan du til enhver tid tilbagekalde ved at afmelde dig nyhedsbrevet eller kontakte os på gris@lf.dk.

Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris behandler dine personoplysninger som beskrevet i Landbrug & Fødevarers privatlivspolitik.