9. januar 2020

Data søges: Hvad koster PRRS?

For at kunne opgøre tab i forbindelse med smitte med den nye PRRS-variant fra sidste år søger SEGES Svineproduktion produktionsdata fra ramte besætninger.

I sommer blev ca. 40 besætninger smittet med en ny PRRS-variant, som var spredt fra en ornestation. Efterfølgende er der blevet rapporteret om stigende pattegrisedødelighed, reproduktionsproblemer og endda døde søer. For at kunne dokumentere hvad smitte med den nye PRRS-variant koster, samler SEGES Svineproduktion produktionsdata fra de smittede besætninger.

”Vi har indtil videre indgået aftale med 15 besætninger om deling af data. Men vi håber selvfølgelig, at de sidste besætninger ønsker at dele deres data med os, så vi kan blive klogere på, hvad omkostningerne i forbindelse med den nye PRRS-variant er,” siger afdelingsleder og specialedyrlæge Charlotte Sonne Kristensen. 

Data vil blive gjort op som sidste gang, SEGES Svineproduktion undersøgte betydningen af PRRS:

Allerede nu viser data fra de første besætninger, at der er tale om store tab.

”Vi har opgjort data fra 3 af besætningerne 2-3 måneder før og efter smitte, og der er pattegrisedødeligheden steget med en faktor 1,8-3,9,” siger Michael Groes Christiansen, erhvervsøkonom i SEGES.

Er du smittet med PRRS fra ornestationen og ønsker du at dele dine data kan du kontakte Charlotte Sonne Kristensen på tlf 24 63 16 82.