3. marts 2020

Krav om bad i forrummet for svinebedrifter

1. januar trådte en række ændringer i bekendtgørelsen ”Sundhedsrådgivningsaftaler for svinebesætninger” i kraft. Bekendtgørelsen angiver, at der senest den 1. juli 2020 skal være etableret bad i forrummet hos alle svinebedrifterne med sundhedsrådgivningsaftale. SEGES Svineproduktion har i den forbindelse udarbejdet tre forslag til indretning af forrummet, som opfylder de nye krav.

Fra 1. juli 2020 er det et krav, at der er etableret bad i forrummet hos svinebedrifter med en sundhedsrådgivningsaftaler, og at ejer og ansatte tager bad ved arbejdstids ophør. Har du flere ejendomme, er det tilstrækkeligt med ét bad pr. virksomhed, hvis alle staldarbejdere afslutter arbejdet på samme ejendom.

SEGES Svineproduktion har udarbejdet tre forslag til indretning af forrummet, som opfylder krav de nye krav. De tre forslag omfatter forrum, hvor der er fælles omklædning og bad for kvinder og mænd, forrum med kønsopdelt omklædning og bad og et forrum til mindre slagtesvinebedrifter. Landbrug & Fødevarer er i dialog med Fødevarestyrelsen om, hvorvidt en skurvogn kan tillades som forrum til omklædning og bad, men svar foreligger endnu ikke.

For at hindre uønsket bakterier i at komme ind i stalden og husdyr-MRSA ud af stalden, er det vigtigt, at forrummet er effektivt opdelt i en ydre og indre zone. Forrummet skal være udstyret med:

 • Bad med sæbe, shampoo og rene badehåndklæder. 
 • Håndvask med koldt og varmt vand
 • Håndsæbe og hånddesinfektion
 • Engangshåndklæder af papir (stofhåndklæder bliver fyldt af bakterier)
 • Rent tøj eller overtrækstøj/engangstøj til anvendelse i besætningen
 • Rene gummistøvler eller andet fodtøj, der kan rengøres og desinficeres
 • Faciliteter til vask og desinfektion af fodtøj og eventuelt udstyr
 • Desuden skal staldtøjet vaskes

SPF-krav

Bekendtgørelsens krav handler om MRSA, men mange svinebesætninger har SPF-status, og derfor er der også SPF-krav til forrummet, der skal opfyldes:

 • Lås på dør
 • Opdeling i ren og uren zone
 • Niveauforskel mellem ren og uren zone
 • Vand og sæbe
 • Besætningstøj og fodtøj

Frilandsbesætninger

Specielt for frilandsbesætninger og dermed økologiske besætninger og i de tilfælde, hvor der ikke findes et forrum i umiddelbar tilslutning til indgangen til besætningen, kan Fødevarestyrelsen undtagelsesvis acceptere, at der som forrum anvendes et andet rum, der er beliggende så tæt på indgangen til besætningen som muligt - det kan eksempelvis være bad/skurvogn. En mobil løsning som eksempelvis en skurvogn skal både indeholde en ren og uren zone og fungere ligesom et normalt forrum. Rum i privat bolig, så som bryggers eller lignende, må ikke anvendes som forrum. 

Nyhedsbrev

Hold dig opdateret om dansk griseproduktion og Noteringen. Modtag nyhedsbrevet hver torsdag. Udfyld e-mail, navn og arbejdsplads/virksomhed.

Når du tilmelder dig, vil du modtage en e-mail med et bekræftelseslink. Du modtager først nyhedsbrevet, når du har bekræftet din tilmelding.

* Skal udfyldes

Dit samtykke til at modtage det ugentlige nyhedsbrev kan du til enhver tid tilbagekalde ved at afmelde dig nyhedsbrevet eller kontakte os på gris@lf.dk.

Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris behandler dine personoplysninger som beskrevet i Landbrug & Fødevarers privatlivspolitik.