27. marts 2025

Erfaringer viser potentiale for markant højere so-overlevelse

So-overlevelsen kan hæves – det viser erfaringer fra produktionsbesætninger med fokus på management, tilsyn og sygestier. På årets soseminar præsenterede chefkonsulent Dorthe Poulsgård Frandsen fra SEGES Innovation ny viden og praksiserfaringer, som griseproducenter kan lade sig inspirere af.

Hvordan ser det ud i de besætninger, som har høj so-overlevelse? Det satte Dorthe Poulsgård Frandsen fokus på med oplægget 'Hvor langt kan so-dødeligheden komme ned?' til dette års So-seminar.

Data fra InSight giver overblik

SEGES InSight har data fra ca. 300 produktionsbesætninger med tilsammen 250.000 årssøer. Her viser analyserne, at faring og fravænning er de mest kritiske perioder i soens liv – og at det i mange tilfælde er muligt at reagere i tide.

I besætninger med lav dødelighed (under 10 % døde søer) er andelen af aflivede søer lavere end i besætninger med høj dødelighed. Det tyder på, at disse besætninger er hurtigere til at handle, så det ikke bliver nødvendigt at aflive syge søer.

Sygestier og dagligt tilsyn gør forskellen

Et gennemgående træk i besætninger med høj so-overlevelse er grundigt dagligt tilsyn og en klar plan for håndtering af søer med skader eller sygdomstegn. I mange tilfælde handler det om at reagere hurtigt:

“Du kan aldrig vente med at sætte en so i sygesti,” lød det fra en af de interviewede producenter.

Sygestierne er indrettet med strøelse, og søerne følges tæt. De skal stå op tre gange dagligt, drikke og vise tegn på bedring. Der føres logbog for hver so, og hvis der ikke er forbedring inden syv dage, kontaktes dyrlægen – eller soen aflives.

Onlinekursus: Syge og tilskadekomne søer i drægtighedsstalden

Onlinekurset kommer rundt om de mest hyppige lidelser hos søerne i drægtighedsstalden, og hvordan du og dine medarbejdere bedst tager hånd om de syge og tilskadekomne søer.
 
Gå til onlinekurset

Frasortering og klovpleje betaler sig

Et andet vigtigt indsatsområde er poltene.

Flere af besætningerne med høj so-overlevelse fokuserer på at bruge sunde og adrætte polte – gerne lettere end gennemsnittet – så det er muligt for dem at  frasortere søer med skavanker tidligt.

Desuden fremhæves klovbeskæring som en afgørende indsats. En af besætningerne har omkring 20 % af søerne gennem klovbeskæringsboksen hver uge:

“Klovbeskæringsboksen – den redder søer,” fortalte en producent.

Faktaboks: Vejen til højere so-overlevelse

  • Omhyggeligt dagligt tilsyn – især af drægtige søer
  • Klare procedurer for daglig pasning i sygestier: motion, vand, foder og logbog
  • Stort og sundt poltemateriale – udvælges efter funktion, ikke kun indeks
  • Tørt og veldefineret leje i drægtighedsstalden
  • Klovbeskæring før indgang til drægtighedsstald
  • Sundt foder

Nyhedsbrev

Hold dig opdateret om dansk griseproduktion og Noteringen. Modtag nyhedsbrevet hver torsdag. Udfyld e-mail, navn og arbejdsplads/virksomhed.

Når du tilmelder dig, vil du modtage en e-mail med et bekræftelseslink. Du modtager først nyhedsbrevet, når du har bekræftet din tilmelding.

* Skal udfyldes

Dit samtykke til at modtage det ugentlige nyhedsbrev kan du til enhver tid tilbagekalde ved at afmelde dig nyhedsbrevet eller kontakte os på gris@lf.dk.

Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris behandler dine personoplysninger som beskrevet i Landbrug & Fødevarers privatlivspolitik.