30. april 2020

Vurdér nyfødte grisesalder på navlestrengen

Tilsyn af søer under faring er vigtigt for at vide, om der skal ydes fødselshjælp. Men hvordan ved du, hvornår den sidste gris er født? Det kan navlestrengen være med til at afgøre.

For at lave fødselshjælp i tide er det vigtigt at vide, hvornår sidste gris er født. Grisen vil være tør og ren allerede en time efter fødsel. Først to en halv time efter fødsel begynder det inderste af navlestrengen at tørre ind, og først ved seks timer er det inderste af navlen blevet tydeligt tør. Hos SEGES Svineproduktion har vi lavet dokumentation af, hvordan du vurderer alderen på de nyfødte grise på navlestrengen, da f.eks. fostervæske kan påvirke udseendet.

Navlestrengen time efter time

Vi har kigget på den samme nyfødte gris' navlestreng fra 15 sekunder til seks en halv time efter faring. Klik igennem billedserien og se, hvordan du vurderer grisens alder.

  • Her ses grisen 15 sekunder efter, den blev født. Kroppen er våd og den tykke, våde navlestreng sidder fortsat fast i fosterhinderne inde i børen. Samtidig sad der ingen rester af fosterhinder på denne gris.
  • En halv time senere var grisen tør og ren. Navlestrengen sad fast i inventaret, og blev revet over da grisen blev løftet op. Her er navlestrengen stadig tyk og våd. Det yderste af klovene er allerede slidt af. Grise fødes nemlig med ”snabelsko”, som beskytter børen imod skarpe klove.
  • Efter én time er navlens overflade lidt mat, men den er stadig tyk og fugtig.
  • Efter halvanden time er navlen tørret lidt mere ind, men den er stadig tyk og våd.
  • Efter 2 timer er navlestrengen fortsat tyk og fugtig. Der er her lidt gul fostervæske på bagbenet, som ved et hurtigt øjekast kan ligne, at det er en nyfødt gris.
  • Efter to en halv time begynder navlestrengen at blive lidt mørkere i det, men grisen skal løftes op, for at man kan se det.
  • Efter fire en halv time begynder det inderste af navlen at tørre ud.
  • Efter seks en halv time er den inderste del af navlen endelig ved at være tydeligt tør. Nu har grisen ligget i fostervæske igen, så den ligner en nyfødt gris. Det er derfor vigtigere at se på navlestrengen end at vurdere alderen ved at se på kroppen af grisen.