23. september 2020

Ny kastrationsbænk giver BEDRE ARBEJDSGANG for medarbejdere og gris

SEGES Svineproduktion har i samarbejde med Center for Frilandsdyr udviklet en ny kastrationsbænk, der giver medarbejderne en bedre arbejdsstilling og skåner grisens bug og ryg.

Kastration kan ofte betyde en højere belastning af håndled, når medarbejderne skal håndtere grisen. Det har i hvert fald været tilfældet for driftsleder Tommy Pedersen fra Brønderslev. Han har sammen med sine medarbejdere været med til at teste den nye kastrationsbænk, som SEGES Svineproduktion sammen med Center for Frilandsdyr har udviklet. Det var især medarbejdernes arbejdsstilling, der blev forbedret.

- Vi har testet den nye bænk på omkring 1.400 grise. Den har især hjulpet medarbejderne med at beskytte håndled og fingre i forhold til før, hvor vores medarbejdere skulle holde grisene, når de kastrerede dem. Samtidig er arbejdsgangen med den nye kastrationsbænk blevet kortere, hvilket jo frigiver flere arbejdstimer for mine medarbejdere, som i stedet kan bruges på at tilse grisene og soen, fortæller Tommy Pedersen.

Skånsom mod grisen

SEGES Svineproduktion har udviklet den nye kastrationsbænk for blandt andet at forbedre arbejdsstilling samt at undgå at belaste grisen, når den placeres i kastrationsbænken. Bænken er udviklet på den måde, at den frigiver mere plads til benene og skåner hofterne, da man låser kastrationsbænken med en  elastiksnor. 

- Teoretisk set er der risiko for brok, når grisen bliver klemt for meget ved bugen. Det er dog et område, der endnu ikke er forsket i, men med den nye kastrationsbænk har vi så vidt muligt prøvet at undgå unødigt tryk på bugen, lyder det fra dyrlæge og konsulent Lotte Skade, som arbejder hos SEGES Svineproduktion.

Følger grisens naturlige bevægelser

På den gamle bænk trykker tværbøjlen ned i bugen på grisen for at holde bagbenene fast. Kastrationsbænken, som SEGES Svineproduktion har udviklet, kan bedre tilpasses grisen, alt efter om den er lille eller stor, tilmed at den ligger mere stabilt og lige. 

- På den gamle kastrationsbænk er undersiden, hvor man placerer grisen på ryggen, svagt rundet på midten. Hvis man har en tyk gris, vil den komme til at ligge på musklerne, men en normalvægtig gris vil komme til at ligge på rygraden. Vi har udviklet den nye kastrationsbænk, så der er en rende på midten, hvor rygraden er fri, fortæller Lotte Skade, og fastslår, at den nye kastrationsbænk tilgodeser grisens naturlige bevægelser i stedet for at fastlåse den.

Kastrationsbænken, der er udviklet af SEGES Svineproduktion i samarbejde med Center for Frilandsdyr, kommer til at være dansk produceret, hvor den gamle er produceret i Kina.

  • Den nye kastrationsbænk beskytter grisens ryg og bug
  • Her ses de forskellige dele, som skal bruges til at fremstille kastrationsbænken.
  • Den nye kastrationsbænk forbedrer også arbejdsgangen for medarbejderne - blandt andet ved at skåne medarbejderens håndled.
  • Her ses kastrationsbænken i den rigtige udgave.
  • Grisen placeres med hovedet i højre ende. Derefter slider man venstre ende mod hovedet og elastikken over bagbenene.