Det har selvsagt sat en debat i gang i Danmark, hvor lokalbedøvelse har været brugt siden starten af 2019.
”Vi har fra start haft en aftale med QS om, at den danske løsning med lokalbedøvelse før kastration er accepteret metode. Også selvom danske griseproducenter leverer grise eller kød til det tyske marked. Denne aftale løber foreløbig til og med 2021. Derfor stiller vi os uforstående over for gårsdagens udmelding, som stiller spørgsmål til QS’ tidligere beslutning,” siger Christian Fink Hansen, sektordirektør i SEGES Svineproduktion.
Undersøgelser foretaget af SEGES Svineproduktion har vist en række udfordringer ved fuld narkose, og derfor faldt valget netop på lokalbedøvelse i sin tid.
”I Danmark har vi lavet en stor undersøgelse af forskellige metoder til bedøvelse af pattegrise før kastration. Her har vi blandt andet set, at et middel som Isofluran, som er det man bruger til fuld narkose, har en række bivirkninger på grisene. Både af hensyn til dyrevelfærd og i øvrigt også de medarbejdere, som skal stå for at lægge fuld narkose, har vi hele tiden frarådet denne metode. I Danmark såvel som over for de tyske griseproducenter,” siger Christian Fink Hansen.
Ro på …
Det er vigtigt at understrege, at QS endnu ikke har besluttet, at udenlandske leverandører til det tyske marked, skal følge reglerne om fuld narkose. Til at starte med, er det kun besluttet, at man i QS-regi arbejder videre med at undersøge mulighederne om et sådant krav.”Vi skal ikke negligere, at der nu kommer fokus på emnet fra tysk side. Men til at starte med forholder vi os roligt. Vi er i kontakt med vores tyske kollegaer, og håber på, at vi kan finde en fornuftig løsning, som falder inden for den aftale, vi allerede har med dem. Der er ingen tvivl om, at vi vil bruge vores faglighed og resultater af undersøgelser inden for emnet i vores dialog med QS og Deutscher Bauernverband, som er Tysklands svar på Landbrug & Fødevarer,” siger Christian Fink Hansen.