5. november 2020

Udfasning af medicinsk zink: Hvor langt er vi?

SEGES Svineproduktion har netop opdateret handlingsplan 2 for udfasning af medicinsk zink. Her giver vi en status på fremdriften af de aktiviteter, der er i gang inden for området.

Der er under to år til medicinsk zink bliver forbudt i europæisk griseproduktion. Derfor arbejder vi i SEGES Svineproduktion målrettet med at finde løsninger, som kan mindske brugen af medicinsk zink i dansk griseproduktion – for dermed at blive klar til en zinkfri produktion inden 2022.

Allerede i 2016 iværksatte SEGES Svineproduktion første handlingsplan for udfasning af medicinsk zink. En handlingsplan med syv konkrete tiltag for at finde alternativer til zink og dermed mindske forbruget både i forhold til medicinsk zink hos smågrisene og zink som tilsætning til foderet hos slagtegrise.

I marts 2018 blev 2. handlingsplan præsenteret. Og nu er status på en række af punkterne i handlingsplanen opdateret. Målet er, at udfasning af medicinsk zink til fravænnede grise:

  • sker uden at påvirke grises velfærd negativt i form af øget forekomst af diarré og anden sygdom
  • sikrer fastholdelse af et fortsat lavt og ansvarligt antibiotikaforbrug
  • medfører minimal negativ effekt på produktivitet og dødelighed
  • medfører, at økonomisk tab som følge af lavere produktivitet, mere arbejdstid pr. gris til pasning og behandling af grise og højere behandlings- og foderomkostninger holdes så lavt som muligt.

2. handlingsplan er udmøntet i følgende 3 temaer:
Fagligt fokus
Kommunikationsindsats
Fagligt spor

SEGES Svineproduktion har netop opdateret handlingsplan 2 for udfasning af medicinsk zink. Her giver vi en status på fremdriften af de aktiviteter, der er i gang inden for området. 

Nyhedsbrev

Hold dig opdateret om dansk griseproduktion og Noteringen. Modtag nyhedsbrevet hver torsdag. Udfyld e-mail, navn og arbejdsplads/virksomhed.

Når du tilmelder dig, vil du modtage en e-mail med et bekræftelseslink. Du modtager først nyhedsbrevet, når du har bekræftet din tilmelding.

* Skal udfyldes

Dit samtykke til at modtage det ugentlige nyhedsbrev kan du til enhver tid tilbagekalde ved at afmelde dig nyhedsbrevet eller kontakte os på gris@lf.dk.

Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris behandler dine personoplysninger som beskrevet i Landbrug & Fødevarers privatlivspolitik.