14. januar 2021

Fokus på poltefodring gavner hele soholdet

Hvordan påvirker fodringen af poltene egentlig produktivitet og holdbarhed i en so-besætning? Det har SEGES Svineproduktion sat fokus på.

I to år har Thomas Sønderby Bruun og Gunner Sørensen fra SEGES Svineproduktion arbejdet på at afdække hvor meget af den viden, der genereres i SEGES Svineproduktion, som reelt rammer staldgangen, når vi snakker fodring af søer og polte.

”Vi laver en masse afprøvninger, publicerer vores resultater - og vi holder en del foredrag, hvor vi formidler resultaterne, og giver vores bud på at implementere disse. Men vi vil gerne sikre, at den viden vi genererer, er kommet helt ud på staldgangen, og virker,” siger chefforsker Gunner Sørensen, som er ekspert i fodring af søer samt reproduktion.

I otte besætninger har Gunner Sørensen og Thomas Sønderby Bruun arbejdet med foderets sammensætning og foderstyrken for at afdække, hvor der kan skrues på tingene.

”Der var en tendens til, at vores viden bliver overimplementeret i besætningerne. Når jeg siger overimplementering, så mener jeg, at vi overforsyner poltene med ekstra lysin og protein, så de vokser for hurtigt, og bliver for magre. Desuden var det en gennemgående udfordring, at der anvendes foderblandinger med et for højt niveau af lysin og protein til de drægtige søer, hvilket øger søernes muskeltilvækst i hver eneste drægtighed, samt gør det sværere at opbygge huld i form af rygspæk,” siger Thomas Sønderby Bruun, som er specialkonsulent med fokus på fodring af søer og polte.

I denne podcast kan du høre mere om resultatet af arbejdet, og høre de to eksperters anbefalinger til dig, der gerne vil gøre lidt ekstra godt for dine søer.