21. januar 2021

Gratis PRRS sekventering

Sekventering er et vigtigt redskab, når eventuel spredning af PRRS skal vurderes. For at sikre, at dette sker, tilbydes det nu gratis i visse situationer.

Når det skal vurderes, hvordan PRRS spredes, er sekventering et vigtigt redskab. Sekventering sikrede at vi, i forbindelse med udbruddet af PRRS på en ornestation i 2019, fik et overblik over, hvilke besætninger der var smittet med PRRS via sæden.

”Sekventering sikrede os, at vi kunne afkræfte mistanken om Horsens PRRSV, da yderligere én ornestation blev smittet med PRRS sidste år. Det er vigtigt at kunne skelne mellem de forskellige typer, da det giver os et billede af eventuel spredning af smitte,” siger chefforsker og specialdyrlæge Charlotte Sonne Kristensen fra SEGES Svineproduktion.

Men Horsens-varianten findes stadigvæk, og der er derfor fortsat behov for at arbejde målrettet med smittebeskyttelse i den enkelte besætning. 

”I sidste uge påviste vi ”Horsens-varianten” i en besætning, der for nylig var smittet med PRRSV og som oplevede forhøjet dødelighed blandt pattegrisene. Sekvensdata viser, at varianten allerede nu har ændret sig en del siden sommer 2019. Det er endnu ikke klart, hvilken betydning dette har, men understreger at det er nødvendigt at følge udviklingen,” siger hun.

For fortsat at kunne følge udviklingen i de PRRS-varianter, der er i Danmark, er det vigtigt, at prøver fra PRRS-positive besætninger bliver sekventeret. Derfor tilbydes der nu gratis sekventering af PRRS 1-positive prøver fra ca. 20 besætninger.

Spørg derfor din dyrlæge om det er noget for dig og foreslå dyrlægen at kontakte chefforsker og specialdyrlæge Charlotte Sonne Kristensen (csk@seges.dk). Så kan du måske få lavet en gratis sekventering af PRRSV i din besætning.