26. januar 2021

Faringsovervågning redder pattegriseliv

Der er god dyrevelfærd og bedre bundlinje i at have en strategi for faringsovervågning i besætningen. Men hvordan kommer du i gang - og hvad er gevinsten? Det giver vi svar på i ny podcast,

Alle so-holdere vil gerne hæve pattegriseoverlevelsen. Et godt skridt på vejen er at have en strategi for faringsovervågning, så der bliver taget hånd om pattegrisene fra start. Men hvordan kommer man i gang? Hvad rykker det? Og er det et must at være i farestalden 24 timer i døgnet? Det er nogle af de spørgsmål, du får svar på i en ny podcast fra SEGES Svineproduktion, hvor to eksperter i faringsovervågning og pattegriseoverlevelse giver et dybere indblik i emnet.

”De fleste af de dødfødte grise er levende lige inden faring. Så det er altså fuldt ud levedygtige pattegrise, som har et potentiale for at overleve,” siger Trine Friis Pedersen, som er konsulent hos SEGES Svineproduktion. Her har hun blandt andet været dybt involveret i arbejdet med konceptet PattegriseLIV, hvor målet for de deltagende besætninger netop har været at hæve pattegriseoverlevelsen.

”Faringsovervågning er noget, flere af deltagerne har taget til sig. Og vi kan se, at det er noget, der virker ude i farestaldene,” siger hun.

 
Hvordan du kan komme i gang med at lave en strategi for faringsovervågning, kan du høre mere om i podcasten, hvor Flemming Thorup og Trine Friis Pedersen deler ud af deres viden.

1 gris mere per kuld

Dyrlæge Flemming Thorup fra SEGES Svineproduktion har arbejdet med pattegriseoverlevelse de seneste 30 år. Og faringsovervågning er noget, han har forsket i i flere år.

”Faringsovervågning består, som ordet siger, overvåger faringerne, og er til stede, når der er brug for det. Man skal være i stalden og se til søerne, og man tager hånd om de nyfødte grise, når man alligevel er i stalden,” siger han.

Og effekten er til at tage at føle på:

”Vi kan se, at de besætninger som gør det fuldt ud, kan halvere antallet af dødfødte grise i besætningen. Med de tal vi ser nu, er det faktisk op til en gris mere per kuld, man kan redde,” siger han.