23. juli 2021

Sund lagring af korn til foder

Sommersæsonen er højtid for tømning af fodersiloer, så de er klar ny høst. SEGES Svineproduktion har talt med en ekspert på området, som ved, hvordan du nemt og sikkert få gjort dine siloer klar til det nye korn.

Tømning af silo

Høsten står for døren, og det nye korn skal opbevares, så det har en god kvalitet i hele fodersæsonen.

I bunden af kornsiloerne er der ofte samlet en masse ”urenheder” fra kornet, som blandt andet kan indeholde toksiner, sand og andre uønskede ting, der kan påvirke søernes produktivitet.

De fleste hjemmeblandere kender til problemer med nedsat ædelyst, prolapser og i værste fald akutte dødsfald blandt søerne i den periode hvor der fodres med ”bundfaldet” fra kornsiloerne. Derfor er det vigtigt at være opmærksom.

”Man skal rengøre sine siloer med kost og støvsuger og behandle den med et insektmiddel, som f.eks. K-Obiol. Det er ikke optimalt at hælde nyt korn ned i en silo med en rest af gammelt korn. Derfor bør det gamle korn tømmes ud og opbevares på gulvet i laden. Det gamle korn skal bruges først, inden der tages hul på det nye korn. Jeg anbefaler at rengøre kornsiloen hvert år og dermed forebygge problemer i soholdet,” lyder det fra Kim Koefod, rådgiver i VKST.

Omrøresnegl giver bedre kvalitet

Kom med ind i griseproducent Mikael Andersens amerikanersilo.

Omrørersnegle er et vigtigt element for at få en bedre kvalitet og sikre opblanding af kornet, uanset hvilken mark det er høstet fra.

”Det er vigtigt at tjekke sneglene grundigt, inden man fylder nyt korn i. Sneglevendingerne kan nemlig blive slidte, og hvis der til sidst ikke er nogen vendinger på, så virker systemet ikke,” siger Kim Koefod.

Kim Kofoed, rådgiver fra VKST, forklarer, hvilke elementer i ens oplæring af korn der er vigtige for at sikre en god ensartet kvalitet.

Rensning af kornet

En kornrenser er et vigtigt element for at sikre rent korn.

Griseproducent Mikael Andersen forklarer, hvorfor han bruger en kornrenser og derved begrænser mængden af urenheder.

”Det setup, som Mikael har for kornrensning, er godt at bruge før og efter lagring. Ved at man renser det tre gange, er der nærmest ikke sand tilbage i produktet. Den reducerer samtidig slid på mølleridelene og foderanlægget,” lyder anbefalingen fra Kim Kofoed.

Fakta om toksiner

Toksiner i kornet dannes allerede ude i marken, men det kan også dannes i siloen, hvis man ikke behandler kornet på den rigtige måde i lagringen. Fusarium svampe er en svamp i soloen, som kan danne toksinerne under gunstige fugt- og temperaturforhold. Toksinerne findes typisk på kornets overflade og en del vil ”falde af”, når der er bevægelse i kornet i forbindelse med udtagning af korn. Dette betyder, at koncentrationen af toksiner kan være rimelig høj i bunden af siloen.

Et højt indhold af toksiner i foderet kan belaste søerne på følgende måder:

  • Ædevægring, opkastning, mave- og tarmblødning, nedsat mælkeydelse, prolaps, diarré, nedsat immunitet og akutte dødsfald.
  • I sjældne tilfælde lyse pletter på nyrerne.
  • Hormonlignende effekter – hæve skamlæber på nyfødte grise, aborter mv.

Nyhedsbrev

Hold dig opdateret om dansk griseproduktion og Noteringen. Modtag nyhedsbrevet hver torsdag. Udfyld e-mail, navn og arbejdsplads/virksomhed.

Når du tilmelder dig, vil du modtage en e-mail med et bekræftelseslink. Du modtager først nyhedsbrevet, når du har bekræftet din tilmelding.

* Skal udfyldes

Dit samtykke til at modtage det ugentlige nyhedsbrev kan du til enhver tid tilbagekalde ved at afmelde dig nyhedsbrevet eller kontakte os på gris@lf.dk.

Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris behandler dine personoplysninger som beskrevet i Landbrug & Fødevarers privatlivspolitik.