”Det er nemmere at passe grisene, der er færre, der dør og vi bruger mindre medicin i dag end før saneringen for PRRS”.
Så klar er meldingen fra Martin Mølgaard Pedersen, der er afdelingsleder i SEGES Svineproduktion, Avl & Genetik. Det er også ham, der har det overordnede ansvar for Bøgildgård, der er afprøvningsstation for fodereffektivitet hos DanBreds kommende avlskandidater.
I løbet af sommeren 2020 blev Bøgildgård delsaneret for PRRS. For mens der i DanBreds avlssystem har været både PRRS-negative og PRRS-positive orner, er hele avlskernen i dag fri for PRRS. Det gælder dermed også de grise, der kommer på Bøgildgård, hvor orner med bedst foderudnyttelse bliver fundet.
Sænket antibiotikaforbrug
At PRRS har en negativ effekt på blandt andet reproduktionen og pattegrisedødelighed i so-besætninger er ingen hemmelighed. På Bøgildgård er der ingen farestald, og dermed har PRRS ikke indflydelse på det. Men på trods af, at forsøgsstationen bedst kan sammenlignes med en slagtegriseproduktion, har effekten af en PRRS-sanering været tydelig.
”Det er klart, at PRRS har størst negativ indflydelse i so-hold, fordi det påvirker forplantningsevnen. Men selvom vi kun har grise fra 7 kg til 120 kg, kan vi også se nogle positive resultater hos os,” fortæller han.
Mens besætningen på Bøgildgård havde et medicinforbrug på lige omkring landsgennemsnittet, har de efter saneringen formået at komme cirka 20 % under.
Lavere dødelighed
Udover et lavere antibiotikaforbrug er der også sket et fald i antallet af grise, der dør før tid. Seneste opgørelse viser, at gennemførelsesprocenten er steget med 3 % point i forhold til før saneringen. Læg dertil at tilvæksten er steget: Grisene i klimastalden vokser 30 gram mere per dag og hvad orner angår, er dette tal 60 gram.
”Vi har set en klar effekt af at have en PRRS-fri produktion. Også større, end jeg havde regnet med. Det er glædeligt, at saneringen har båret frugt. Så udover at vi har et PRRS-frit avlssystem i DanBred er der altså også en række andre fordele, som er fulgt med,” slutter Martin Mølgaard Pedersen.