30. september 2021

Vaskehal forbedrer transportkøretøjernes hygiejne

DANISH-vaskehallerne ved grænsen er med til at forbedre hygiejnen for dyretransporter, der kommer syd fra grænsen. Der skal dog mere fokus på hygiejnen på køretøjerne inden for landets grænser.

Vaskehallerne er medvirkende til, at der ikke kommer smitte fra andre lande ind via køretøjer. Og det gode arbejde ved DANISH-vaskehallen har nu vist sig at give pote. Fødevarestyrelsen har gennemført en stikprøvekontrol af 300 lastbiler fra efteråret 2020 og foråret 2021. Den viste, at ni ud af ti vogntog, der kom ind i landet, var korrekt rengjort og desinficeret. I 2018 lød det tal på lidt over halvdelen.

- Det er meget tilfredsstillende, at de fokusområder, vi har haft de senere år, har ført til markante forbedringer på de transporter, der kommer til Danmark. Det bekræfter vores tro på, at vi fortsat kan holde sygdomme som Afrikansk svinepest ude af Danmark, siger Jens Munk Ebbesen, områdedirektør for Fødevare & Veterinære Forhold i Landbrug & Fødevarer.

Dit ansvar

Som griseproducent har du et ansvar for at sikre dig, at lastbilerne, der henter grise på din ejendom, er rene. 

De DANISH-godkendte rengørings- og desinfektionspladser er et af midlerne i kampen mod at holde ondartede svinesygdomme ude af Danmark. Brug derfor kun en transportør, der er godkendt af DANISH Transportstandard.

Kræver forbedring på indenlandske køretøjer

Fødevarestyrelsens kontrol- og informationskampagne omfattede også indenlandske transporter, hvorfra dyrene transporteres videre ud i Europa. Her viste Fødevarestyrelsens stikprøvekontroller, at omkring 30 procent af lastbilerne ikke var rengjorte og desinficerede tilstrækkeligt. Det skal der ifølge Jens Munk Ebbesen rettes op på.

- Kampagnen har vist, at der er steder, hvor der bør rettes en større opmærksomhed. Det gælder særligt internt i Danmark, hvor flere transporter skal være helt fri for smitterisiko, fortæller han og tilføjer, at han tror på, at det gode samarbejde mellem myndigheder og branchen og et stadig større fokus på rengøring og desinficering hos alle parter kan forbedre det.

Nyhedsbrev

Hold dig opdateret om dansk griseproduktion og Noteringen. Modtag nyhedsbrevet hver torsdag. Udfyld e-mail, navn og arbejdsplads/virksomhed.

Når du tilmelder dig, vil du modtage en e-mail med et bekræftelseslink. Du modtager først nyhedsbrevet, når du har bekræftet din tilmelding.

* Skal udfyldes

Dit samtykke til at modtage det ugentlige nyhedsbrev kan du til enhver tid tilbagekalde ved at afmelde dig nyhedsbrevet eller kontakte os på gris@lf.dk.

Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris behandler dine personoplysninger som beskrevet i Landbrug & Fødevarers privatlivspolitik.