2. december 2021

Podcast: Afrikansk svinepest i Tyskland - tættere på Danmark

Udbrud i Rostock og tæt ved Wismar i Tyskland har bragt smitten med ASF indenfor 80 kilometer af den dansk-tyske grænse.

Afrikansk svinepest har endnu engang spredt sig. I november 2021 har smitten stukket sit grimme ansigt frem indenfor ganske kort afstand af den dansk-tyske grænse.

16. november 2021 bliver en tysk svinebesætning syd for Rostock ramt af ASF. 25. november bliver flere vildsvin, i forbindelse med en jagt syd for Wismar, også testet positiv. Smitten rykker altså nærmere den dansk-tyske grænse med hastige skridt. Smitten har altså flyttet sig flere hundrede kilometer med et spring.

"Når vi ser så stort et spring, så må det have noget at gøre med menneskelig aktivitet. Tyskerne ved i øjeblikket ikke, hvad den konkrete årsag er", forklarer Jens Munk Ebbesen, Veterinærdirektør i Landbrug & Fødevarer.

At smitten med ASF nu befinder sig så tæt på den dansk-tyske grænse, som tilfældet er, er ikke noget, der ændrer på den trussel, som sygdommen udgør for dansk griseproduktion, mener Jens Munk Ebbesen.

"Min vurdering er, at truslen lige nu ikke er meget større, end den var for et par måneder siden. Når vi ser på, at vi i Danmark har gjort rigtigt meget. Vi har i mange år vasket lastbilerne, før de kører ind i Danmark igennem DANISH-ordningen, vi har fået vildsvinehegnet op, vi har fjernet den væsentligste trussel, nemlig vildsvinene", siger Jens Munk Ebbesen.

Jagt i udlandet udgør en særlig risiko

Der er dog især ét område, hvor Jens Munk Ebbesen mener, der skal fokuseres ekstra meget på. Nemlig i forhold til jagt.

"Et scenarie, hvor griseproducenten kommer hjem fra jagt i Tyskland eller Polen, og der sker noget i stalden, og derfor hopper han direkte ind for at hjælpe. Det går slet ikke", siger Jens Munk Ebbesen, som også fremhæver et andet område, som ekstremt vigtigt.

"Hvis man forestiller sig, at manufakturhandler Jensen oplever, at griseproducent Jørgensen selv arrangerer jagtture til Polen eller Tyskland, så kan det være svært at acceptere, at man som manufakturhandler selv skal overveje at lade være med at tage afsted. På den måde synes jeg, at griseproducenterne har et pædagogisk ansvar for at vise vejen for andre", siger han.

 
SEGES Gris har lavet en podcast, hvor du kan høre mere om status på Afrikansk svinepest. I podcasten kan du også høre Sisse Schlægelberger fra SEGES Erhvervsøkonomi, som vurderer de mulige konsekvenser, spredningen har for økonomien i dansk griseproduktion. Asger Kjær Nielsen opdaterer også status på røde og sorte zoner i DANISH-ordningen.