3. februar 2022

Podcast: Kan sanering forbedre de lave priser?

Dansk griseproduktion har været påvirket af de internationale markeder i form af spredning af Afrikansk svinepest i Europa og mindre eksport til Kina. I denne podcast sætter SEGES Innovation fokus på, om sanering kan være med til at forbedre griseproducenternes økonomi.

Den lave notering sender sorte skyer over den danske griseproduktion. Det kan derfor være værd at overveje, om man selv kan forbedre de lave priser eller sin produktion ved hjælp af andre tiltag. Der har de seneste år været mere udbrud af den luftbårne sygdom PRRS-virus. For at højne sundheden kan det derfor være aktuelt at overveje en sanering af ens produktion.

”Man kan forvente nogle bedre salgspriser på grisene efter man har saneret. Udover det har man også oftest bedre afsætningsmuligheder. Det er nemlig nemmere at afsætte grise uden sygdomme, når noteringen er lav. Derudover vil man ofte også se lavere omkostninger til f.eks. medicin. Så det er en blanding af højere indtægter og lavere omkostninger, som vil forbedre ens produktionsøkonomi,” siger Sisse Villumsen Schlægelberger, specialkonsulent i SEGES Innovation Erhvervsøkonomi.

Hold omkostningerne nede

For at få de bedste forudsætninger for saneringen anbefaler Sisse Villumsen Schlægelberger, at man med de lave priser, der er i øjeblikket, overvejer en sanering, da de lave priser er med til at holde omkostningerne ved saneringen nede.

”Man har f.eks. et tabt dækningsbidrag, hvis bedriften er tom for grise i en periode, og man har også indkøb af en ny besætning. Den omkostning skal man gerne holde så lav som overhovedet mulig. Derfor er timingen i en sanering rigtig vigtig. Her spiller priserne en vigtig rolle. Det vil have betydning for tilbagebetalingstiden i investeringen. Det er derfor at fortrække, at tilbagebetalingstiden bliver så lav som overhovedet muligt, hvilket den gør med lav notering,” lyder hendes vurdering.

 
Kan man med de nuværende lave priser forbedre sin produktion ved at sanere ens besætning? Og hvad skal man overveje, inden man går i gang med en eventuel sanering? Det kan du høre mere om i denne podcast med Sisse Villumsen Schlægelberger, specialkonsulent i SEGES Innovation Erhvervsøkonomi.

PRRS som sygdom

Anslået halvdelen af danske grisebesætninger har PRRS. Sygdommen skyldes et virus, som går på reproduktionsorganerne og lungerne. Det, man typisk ser i et sohold, er for tidlige faringer, dødfødte grise, svagtfødte grise, mælkemangel, øget dødelighed i farestalden og øget dødelighed i klimastalden. Man kan ofte opleve omkring 25-40 pct. dødelighed i farestalden i et akut udbrud. I slagtegrisestalden ser man typisk, at der kommer flere luftvejslidelser, når PRRS-virus er i udbrud i det akutte stadie. Derfor er det en sygdom, der koster mange penge.

Virusset er luftbåren, og ifølge Bjørn Lorenzen, chefkonsulent i SPF-Sund i Landbrug & Fødevarer, skal man derfor have gjort sit forarbejde, inden man vælger at sanere mod PRRS.

”Noget af forarbejdet er, at man får overblik over, hvilke grisenaboer der er i området. Det kan man effektivt gøre ved at bestille et GIS-kort (geografisk informationssystem), som man kan købe hos SPF-Sund. Her får man et kort over alle besætninger, som ligger i en radius af 5 km,” fortæller han og tilføjer, at har man nabobesætninger, vil det give god mening at lave aftaler med sin nabobesætning, hvis man overvejer at sanere for PRRS.

Nyhedsbrev

Hold dig opdateret om dansk griseproduktion og Noteringen. Modtag nyhedsbrevet hver torsdag. Udfyld e-mail, navn og arbejdsplads/virksomhed.

Når du tilmelder dig, vil du modtage en e-mail med et bekræftelseslink. Du modtager først nyhedsbrevet, når du har bekræftet din tilmelding.

* Skal udfyldes

Dit samtykke til at modtage det ugentlige nyhedsbrev kan du til enhver tid tilbagekalde ved at afmelde dig nyhedsbrevet eller kontakte os på gris@lf.dk.

Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris behandler dine personoplysninger som beskrevet i Landbrug & Fødevarers privatlivspolitik.