9. februar 2022

Råmælk eller ej: Scanner kan hæve pattegrise-overlevelsen

Du kan ikke mærke, om pattegrisen har drukket fostervæske eller råmælk, men en scanning af pattegrisens mave kan med sikkerhed vise, om pattegrisen har drukket råmælk.

Indtaget af råmælk er en vigtig brik for pattegriseoverlevelsen. Men det kan være svært at afgøre, om en pattegris har fået nok råmælk til at blive flyttet til en ammeso. 

”Det er svært at tage højde for, hvor gammel den enkelte pattegris er, når den bliver flyttet. Derfor kan pattegrise blive flyttet, inden de når at drikke nok af den livsvigtige råmælk. Hvis ikke pattegrisene får nok råmælk, så mangler de antistoffer fra soen, hvilket kan sætte deres overlevelse i fare,” fortæller Trine Friis Pedersen, konsulent hos SEGES Innovation.

To metoder er undersøgt

SEGES Innovation har undersøgt to forskellige metoder, der skal kunne vise, om det er fostervæske eller råmælk, pattegrisen har i maven:

  1. Den ene metode er ved at palpere pattegrisen, det vil sige ved at mærke på pattegrisens mave med fingrene.
  2. Den anden metode blev pattegrisenes maver scannet ved hjælp af en ultralydsscanner, for at kunne påvise om indholdet af mavesækken var råmælk eller ej.
Råmælk sikrer nyfødte grise, at de får nok antistoffer imod farestaldens sygdomme, energi til varme, bevægelse og vækst, protein til vækst, mineraler og vitaminer til livsprocesserne og enzymer og væksthormoner til at sætte organerne i gang efter faringen. Et forstudie fra SEGES Innovation skal derfor være med til at sikre, at alle pattegrise får råmælk nok. Og forstudiet viser, at scanning er den sikreste måde til at fastslå, om en grise har råmælk eller fostervæske i maven.

Når pattegrisens mave scannes, skal der skelnes imellem maver med fostervæske og maver med råmælk.

Scanneren, der bruges i forsøget, er en avanceret scanner, men håbet er, på sigt, at kunne bruge en drægtighedsscanner, som måler med højere opløsning og lavere dybde, til at scanne pattegrisene. 

”Så når du kommer ud om morgenen, og en so har fået 25 grise, og du lige står der og skal vurdere, hvad det er for nogle grise, der skal flyttes videre, og hvad er det for nogle, der skal splitmælkes – så er det hurtigt at scanne pattegrisene i kuldet for at sikre dem alle sammen råmælk”, slutter Trine Friis Pedersen. 

Ved at foretage den strategiske kuldudjævning på baggrund af oplysninger om indtaget af råmælk forventes det at kunne have positiv indvirkning på pattegrisedødeligheden. 

  • Billede 1: En mavesæk, som kun indeholder fostervæske og luft, vises som meget mørk eller nærmest sort.
  • Billede 2: En mavesæk med råmælk er grågrumset.

Nyhedsbrev

Hold dig opdateret om dansk griseproduktion og Noteringen. Modtag nyhedsbrevet hver torsdag. Udfyld e-mail, navn og arbejdsplads/virksomhed.

Når du tilmelder dig, vil du modtage en e-mail med et bekræftelseslink. Du modtager først nyhedsbrevet, når du har bekræftet din tilmelding.

* Skal udfyldes

Dit samtykke til at modtage det ugentlige nyhedsbrev kan du til enhver tid tilbagekalde ved at afmelde dig nyhedsbrevet eller kontakte os på gris@lf.dk.

Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris behandler dine personoplysninger som beskrevet i Landbrug & Fødevarers privatlivspolitik.