30. marts 2022

Fokus på so-overlevelse via målrettet rådgivningsforløb

Et antal bedrifter er med i et målrettet rådgivningsforløb, der har til formål at finde ud af, hvordan forskellige tiltag kan hæve so-overlevelsen. Allan V. Pedersen er en af deltagerne, der allerede har fået en masse viden om, hvordan so-overlevelsen kan hæves på hans bedrift.

De seneste par år har SEGES Innovation kørt kampagnen SoLiv, som har fokus på at hæve so-overlevelsen med information og kommunikation til griseproducenten. Senest er der i samarbejde med rådgivningsvirksomhederne oprettet en erfaringsgruppe, som skal hjælpe griseproducenterne med at hæve so-overlevelsen og løfte velfærden i staldene.

Allan V. Pedersen, der er so-producent og næstformand i Landbrug & Fødevarer Gris, er en del af erfaringsgruppen. Han startede ud med en sodødelighed på 15-16 procent, som han gerne vil forbedre.

”Jeg ønsker at være en del af erfaringsgruppen, da vi skal have reduceret vores sodødelighed. Vi ligger på et højt niveau, og det skal vi have gjort bedre. Vi havde egentlig en relativ fornuftig sodødelighed på mellem 7-10 procent før 2017 efter vi havde bygget om til løsgående søer. Men efter 2017 har vi set en stigende kurve, hvor vi ligger på den forkerte side af gennemsnittet,” lyder det fra ham.

Allan V. Pedersen fortæller i videoen, hvad de på bedriften indtil videre har fået ud af at være med i SoLiv.

Transpondersystem overvåger søerne

I Give på Allan V. Pedersens gård har de valgt at have et transpondersystem, som fodrer søerne individuelt. På den måde sikrer de, at søerne får den dagsration, som passer til deres huld. Men det er ikke den eneste funktion, som transpondersystemet har:

”Det er typisk sådan, at hvis en so ikke har besøgt stationen, så skal vi være ekstra opmærksomme på, at der kan være opstået sygdom, et dårligt ben eller lignende hos soen. Vi skriver derfor altid vores alarmlister ud hver dag,” siger han.

Systemet kan dog ikke gøre det alene, det kræver stadig dagligt tilsyn af alle søer:

”Systemet kan ikke gøre det alene. Det kræver også, at du skal rundt og have søerne op, når du skal kontrollere dem. De lægger sig nemlig bare. Så det kræver nogle rutiner, når man strøer halm og gør rent, hvor man skal sørge for at søerne kommer op og stå, og du ser dem gå rundt,” fortæller Allan V. Pedersen.

Rådgiver i SvineRådgivningen Rasmus Andresen fortæller i videoen, hvordan han gennemgår en bedrift for forbedringer, der kan hæve so-overlevelsen.

Rådgivningsforløb giver større overblik

Rasmus Andresen fra Svinerådgivningen i Herning er rådgiver for Allan V. Pedersen. I rådgivningsforløbet tager de afsæt i, hvad der kan gøres bedre i hverdagen, sparer med medarbejderne og undersøger, hvad der skal iværksættes af nye tiltag.

”Det seneste, vi har gjort i forbindelse med forløbet, er at bruge en klovscore. Jeg synes, den er utrolige givende, da man ser nogle klove, der er dårlige, men ikke ved, hvorfor de er det. Det kan være trykskader, fald eller dårligt underlag. Så kan man herefter gå rundt og kigge på sit anlæg og finde de steder, hvor skaderne kan opstå,” fortæller Allan V. Pedersen.

Allan V. Pedersen håber, at rådgivningsforløbet kan belyse de tiltag, som de skal iværksætte, og dermed løfte so-overlevelsen.

Sygestierne er især der, man kan forbedre forholdene for søerne.