5. maj 2022

Nyt certificeringsfirma bag DANISH-kontrollen

Den 1. januar 2023 overtager DNV opgaven med at DANISH-certificere danske griseproducenter. Firmaet har allerede erfaringer med certificering af primærproduktion i flere andre europæiske lande og kyllingeproduktionen i Danmark.

Fra årsskiftet vil griseproducenterne i Danmark møde et nyt firma, når de skal kontrolleres i forbindelse med deres DANISH-certificering.

Certificeringsfirmaet DNV har netop vundet opgaven, som DANISH i Landbrug & Fødevarer satte i udbud i september 2021. Opgaven består i at certificere de danske griseproducenter og auditere de DANISH-godkendte rengørings- og desinfektionspladser, transportører, eksportører samt samlesteder.

”For at sikre, at det er den bedste kvalitet til den rigtige pris, har vi minimum hvert femte år opgaven med kontrol af DANISH Produkt- og Transportstandard i udbud. De sidste to gange er valget faldet på Baltic Control Certification, men denne gang er certificeringsfirmaet DNV valgt som den fremtidige samarbejdspartner,” siger sektordirektør Christian Fink Hansen, Landbrug & Fødevarer, Sektor for Gris.

Fast definerede kriterier

I forbindelse med udbuddet har styregruppen bag DANISH-ordningen lagt vægt på en række kriterier hos de certificeringsvirksomheder, der måtte byde på opgaven. 

”Der er lagt vægt på virksomhedens erfaring med lignende opgaver, pris, kontrollanternes erfaringsgrundlag, kompetencer og måden at løse opgaven på – herunder IT-system og fordelingen af tidsforbruget i forbindelse med certificeringen,” siger kvalitetschef for DANISH Asger Kjær Nielsen, Landbrug & Fødevarer.

De indkomne tilbud er blevet bedømt efter en model, der har vægtet de fastlagte kriterier. Herefter er valget faldet på DNV i denne udbudsrunde.

Kontrolleret skifte

For at sikre en glidende overgang fra ét certificeringsfirma til et andet, vil arbejdet med forberedelserne frem mod januar 2023 allerede begynde nu.

”Vi er meget glade for opgaven, og at vi nu også skal til at DANISH-certificere danske griseproducenter. Vi har allerede stor erfaring fra primærproduktionen i flere europæiske lande og ikke mindst i Danmark med blandt andet et stort kvalitetssikringssystem til kyllingeproduktion,” siger Vibeke Bagger, Food & Beverage Manager hos DNV i Danmark.

I DANISH-afdelingen ser man også frem til det nye samarbejde.

”I mere end 10 år har branchen haft et rigtig godt og stærkt samarbejde med Baltic Control Certification, der har bidraget positivt til, at ordningen har fået den succes og respekt hos griseproducenterne og på markederne, som den har i dag. Fra årsskiftet er det DNV, der skal være med til at sikre dokumentationen af den høje kvalitet, vi har i dansk griseproduktion,” siger Asger Kjær Nielsen.

Om DNV

DNV overtager opgaven med certificering af danske grisebesætninger 1. januar 2023. De har hovedsæde i Oslo, men er aktive i mere end 100 lande. I Danmark har de afdelinger i København, Fredericia, Esbjerg, Aarhus og Aalborg.