16. februar 2023

Vand er vigtigt for dine søer

Ved du, hvilke fordele der kan være i at overvåge søernes vandindtag? Til So-seminar den 14. marts kan du få svar på det og meget mere, når SEGES Innovation og Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris deler den nyeste viden om søerne.

Dine søer består af 50 procent vand. Vand er en vigtig del af søernes muskelprotein. Derfor er vandforbruget i farestaldene en indikator for, om soen er syg, farer eller har brug for faringshjælp. SEGES Innovation har undersøgt, hvor vigtigt vand er for søerne før, under og efter faring.

”Søerne har et stort vandbehov under mælkeproduktion. Samtidig kan en dehydreret so have tendens til at føde flere dødfødte pattegrise, da faringen er længere,” siger Vivi Aarestrup Moustsen, chefforsker i SEGES Innovation.

Måling af vandforbruget kan vise behovet for faringshjælp

Hvis en so ikke har drukket af truget i lang tid, er det ofte en indikator for, at soen har brug for faringshjælp. 

”Når søer farer, ligger de stille, og der er ingen aktivitet på drikkemåleren. Derved kan man overvåge soen og gå i farestalden for at tænde for varmelamperne. Derudover er der et højt aktivitetsmønster lige inde faringen og se, hvilke søer der har lange faringer for på den måde at vide, hvor du skal yde faringshjælp,” fortæller Vivi Aarestrup Moustsen.

Hør mere til So-seminar

Vandets vigtighed for søer kan du høre meget mere om i Vivis oplæg til So-seminar. Her kan du også blive klogere på avlens indflydelse på pattegriseoverlevelse, hvordan du kan bruge besætningsdata på søerne og til at sætte ind for so-dødeligheden, og hvordan du laver handlingsplaner ud fra reduktionsanalyser og arbejde med biologien.

Eventet afholdes i Messe C Fredericia fra kl. 8.45-15.55 den 14. marts.

Nyhedsbrev

Hold dig opdateret om dansk griseproduktion og Noteringen. Modtag nyhedsbrevet hver torsdag. Udfyld e-mail, navn og arbejdsplads/virksomhed.

Når du tilmelder dig, vil du modtage en e-mail med et bekræftelseslink. Du modtager først nyhedsbrevet, når du har bekræftet din tilmelding.

* Skal udfyldes

Dit samtykke til at modtage det ugentlige nyhedsbrev kan du til enhver tid tilbagekalde ved at afmelde dig nyhedsbrevet eller kontakte os på gris@lf.dk.

Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris behandler dine personoplysninger som beskrevet i Landbrug & Fødevarers privatlivspolitik.