23. marts 2023

Hobbylandmænd skal ind i kampen mod ASF

Mere end hver tredje hobbybesætning skilter ikke med forbud mod fodring og har ikke styr på reglerne for indhegning af deres grise, skriver Fødevarestyrelsen i en nyhed. Styrelsen opfordrer til øget opmærksomhed. L&F er helt enig i, at reglerne håndhæves og overholdes, for et udbrud vil få fatale konsekvenser.

Mere end hver tredje danske hobbyproducent med mellem 1 og 10 grise på friland har enten ikke tilstrækkeligt styr på reglerne for indhegning eller den lovpligtige skiltning om, at fodring er forbudt. Det oplyser Fødevarestyrelsen i en nyhed på deres hjemmeside.

Derfor opfordrer Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris, at du er med til at gøre dine naboer og hobbybesætninger i dit område opmærksom på de gældende regler for skiltning, som vi har tilgængelig på svineproduktion.dk.

Kontrol viser mangel på information

En stikprøvekontrol, som Fødevarestyrelsen gennemførte sidste år i ca. 150 vildsvine- og tambesætninger, dokumenterede, at de griseproducenter, der havde læst Fødevarestyrelsens informationsmateriale, som blev sendt forud for kontrollen, havde langt færre overtrædelser, end dem, der ikke havde læst det. 

"Når man tænker på, hvilken rolle meget små besætninger har spillet i forhold til udbrud af ASF rundt omkring i Europa, så er det bekymrende resultater, der er kommet ud af Fødevarestyrelsens kontrolkampagne i danske hobbybesætninger", siger Jens Munk Ebbesen, Veterinærdirektør i L&F. 

"Det er meget vigtigt, at disse små besætninger også gør alt for at undgå at blive smittet med ASF. Så derfor er det rigtige hegn, kontrol med adgang og den rigtige skiltning helt essentielt", understreger han.

Menneskelig aktivitet smittede tysk besætning

Også på de lidt større bedrifter kan der med fordel strammes op i forhold til reglerne. Men her er problemet mindre. Således fik hver fjerde af de landmænd, der havde besætninger på mellem 11 og 50 dyr, en indskærpelse, da Fødevarestyrelsen kom på kontrolbesøg.

"Der er senest eksempler fra Tyskland i maj 2022, hvor en besætning i det sydvestlige hjørne i Baden-Württemberg på 35 grise blev smittet. Det var menneskelig aktivitet, der bragte smitten til den lille besætning, som ligger over 600 km fra de andre udbrud i Tyskland. Der er også eksempler fra Italien, hvor en lille besætning med 9 grise i den nordlige del af Rom blev smittet i august 2022", siger Jens Munk Ebbesen.

Nyhedsbrev

Hold dig opdateret om dansk griseproduktion og Noteringen. Modtag nyhedsbrevet hver torsdag. Udfyld e-mail, navn og arbejdsplads/virksomhed.

Når du tilmelder dig, vil du modtage en e-mail med et bekræftelseslink. Du modtager først nyhedsbrevet, når du har bekræftet din tilmelding.

* Skal udfyldes

Dit samtykke til at modtage det ugentlige nyhedsbrev kan du til enhver tid tilbagekalde ved at afmelde dig nyhedsbrevet eller kontakte os på gris@lf.dk.

Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris behandler dine personoplysninger som beskrevet i Landbrug & Fødevarers privatlivspolitik.