17. maj 2023

DANISH Boksen tager ny robotteknologi i brug

For at gøre det administrative arbejde i hverdagen endnu lettere får DANISH Boksen nu sin helt egen robot til at sortere dokumenter.

Store sprogmodeller og kunstig intelligens hos robotter er i øjeblikket på de flestes læber. Robotter er noget, der gør hverdagen, og for nogen også arbejdet, nemmere. Det samme gør sig gældende for DANISH Boksens nye robot, der bygger på en stor sprogmodel.

”Vi ønsker hele tiden at udvikle DANISH Boksen, så vi mindsker arbejdstiden med papir og administration mere og mere for griseproducenterne. Den nye løsning gør bare arbejdet endnu lettere,” siger Niels-Peder Nielsen, Chefkonsulent i Landbrug & Fødevarer, og tilføjer:

”Vi skal selvfølgelig bruge robotterne, hvor de giver værdi, og det gør de i det her tilfælde.”

To i én

Løsningen er todelt. Den første løsning gør det muligt for griseproducenter at søge efter relevante dokumenter baseret på tekstindholdet i dokumenterne. Det gælder også, hvis tekstindholdet er gemt som billeder eller scannede pdf'er. Denne løsning er netop blevet frigivet til DANISH Boksens brugere.
Den anden løsning angiver et forslag til arkivering af dokumentet, der er uploadet eller automatisk sendt til DANISH Boksen. Det gør det meget nemmere for griseproducenterne at sortere deres dokumenter i DANISH Boksen 

”Det er den anden løsning, som er baseret på sprogmodeller og robotteknologi, der allerede er trænet på en stor mængde dansk tekst,” lyder det fra Niels-Peder Nielsen.  

Sprogmodellen aflæser teksten i et dokument og ved at træne modellen med eksisterende dokumenter, der allerede er arkiveret i mapper, kan den afgøre, hvilken mappe som et nyt dokument skal placeres i. Søgningen er allerede tilgængelig for brugerne. Sprogmodellen bliver først tilgængelig i DANISH Boksen i løbet af 2024.

Robotter kan øge regelefterlevelsen

Foruden at spare tid forventes det også, at de nye tiltag vil øge regelefterlevelsen yderligere på de administrative kravpunkter i forbindelse med DANISH- og myndighedskontrol.

”Den nye søgefunktion vil give meget mere ro under et kontrolbesøg, da griseproducenterne kan bruge den til hurtigt at finde den efterspurgte dokumentation. I det hele taget er løsningerne lidt som en assistent, der frigiver tid fra det administrative arbejde,” siger Asger Kjær Nielsen, Kvalitetschef for DANISH i Landbrug & Fødevarer.