7. juli 2023

Høstpakke til dine øregange

Vi har samlet en række podcast til dig, så du er underholdt, når der snart skal bruges en masse timer i traktoren i juli og august.

Mangler du noget underholdning, når kalenderen siger ”høst” og dermed mange timer og dage i din John Deere eller New Holland? 

Frygt ej. Vi har nemlig samlet en såkaldt ”høstpakke” til dig, så outputtet i dine AirPods kan blive fyldt med en masse faglige inputs og historier fra andre i branchen.

I høstpakken er der blandt andet historien om den største inkaskat, Rasmus Skaus ulykke, hvor han fik en minifræser ned over sig og være tæt på at blive klemt ihjel, og du kan også få svaret på, om du kan øge overlevelsen blandt dine pattegrise med glukose og Redbull. Det er alle sammen podcast fra kanalerne ’Plantepodcast fra SEGES Innovation’ og ’Griseproduktion’. Du kan finde listen med podcast her i artiklen.

Du er også velkommen til at abonnere på de to kanaler, der hvor du lytter podcast. På begge kanaler finder du meget mere indhold om plante- og griseproduktion, så du altid er opdateret på den nyeste, faglige viden.

Lyd til ørene, mens du høster

Ulykken på Fuglsøgaard

Rasmus Skau er ved at trække hegnspæle op, da en minilæsser pludselig vælter ned over ham. Han ligger nu på marken med maskinen over sig, og er ved at blive klemt ihjel. Hør i denne podcast, hvordan han og hustruen Mette oplevede den alvorlige ulykke, og hvordan de er kommet videre i dag.

Etablering af efterafgrøder

Særligt i et tørkeår som i 2023 er det vigtigt at få etableret efterafgrøderne tidligt. Få i denne podcast konkrete tips til timing og teknik.  

CO2-afgift på landbruget

Der er en masse tanker og holdninger om den mulige CO2-afgift. Debatten har blandt andet kørt på, hvorfor landbruget overhovedet skal have en afgift, da nogen mener, at landbruget også optager store mængder CO2 gennem fotosyntesen. Men er det sandheden? Og hvordan opgør man sådan en afgift?

Podcastkanalen Griseproduktion har inviteret to chefkonsulenter fra Landbrug & Fødevarer i studiet, der vil gøre dig klogere på, hvad en sådan afgift går ud på.

Den dag svinepesten ramte

Der er dage, der ligner hinanden til forveksling. Og så er der de dage, der bliver stående glasklart i hukommelsen resten af livet. Det er sådan en dag, du kan følge her i denne lydfortælling, der bygger på fiktive klip samt optagelser fra Grisekongressen.

Den største inkaskat

Spanierne sejlede til Sydamerika i 1500-tallet med det mål at røve inkaernes guld. Men med sig tog de også en afgrøde, og den skulle vise sig at – på godt og ondt - få en kæmpe betydning for Europas fremgang. Hør historien her. 

Den største trussel

I dette andet afsnit af ”Den største inkaskat” kan du høre mere om den populære afgrøde og om, hvordan vi stadig har udfordringer med at dyrke den. 

Diagnostik finder vejen til en sygdomsfri besætning

I denne podcast får du et indblik i det detektivarbejde, der går i gang hos dyrlægerne på Veterinært Laboratorium Kjellerup, når sygdom banker på døren hos danske griseproducenter.

Kom helt ind bag de lukkede døre – og bliv klogere på hvordan du kan bruge laboratoriet til at vælge den helt rigtige vej, når der er udfordringer i stalden.

Kan energitilskud til pattegrise hæve overlevelsen?

Produkter som Redbull, cola, glykosesirup, modermælkserstatninger og kommercielle produkter lavet på komælk er kendt som energitilskud, der gives til de svagtfødte pattegrise for at hjælpe dem på vej. Energien i produkterne er nemlig ofte baseret på sukker eller fedt, som menes at kunne hjælpe de små pattegrise på vej. Men flere danske forsøg og også internationale publikationer har vist, at produkterne med energitilskud har sparsom effekt. Et forsøg fra SEGES Innovation viser også, at flere grise ikke overlevede, da de blev tildelt en sukkeropløsning 6 timer efter at faringen var overstået.

Men hvorfor hænger pattegrisens fysiologi dårligt sammen med energitilskud? Og hvad skal der til, hvor at få liv i de svagtfødte grise? Det kan du høre om i denne podcast.