10. august 2023

Kend din PRRS-status inden 1. oktober 2023

Det er sidste udkald for dig, der endnu ikke kender din PRRS-sundhedsstatus. Det er et krav, at alle griseproducenter skal kende deres status for PRRS inden 1. oktober.
Selvom det er høstsæson og mange har fokus på at få et stort udbytte, er der også en anden vigtig ”to do” på tjeklisten, som skal krydses af. Per 1. oktober er det et krav i bekendtgørelsen om PRRS fra juni 2023, at alle griseproducenter i Danmark kender deres sundhedsstatus for sygdommen. Kravet gælder for alle besætninger med mere end 10 søer/gylte/orner eller 100 grise i alt – uanset om det er en konventionel, friland eller økologisk besætning.

” I dag har tæt ved 90% af alle besætninger en PRRS-sundhedsstatus. Men i omegnen af 150 grisebesætninger står og mangler en PRRS-sundhedsstatus,” siger Nicolai Rosager Weber, chefkonsulent i L&F og projektleder for PRRS-reduktionsplanen.

Sådan gør du

For at opnå en sundhedsstatus skal der rekvireres en dyrlæge, der skal udtage to sæt blodprøver med minimum en måneds mellem. Det er derfor ved at være sidste udkald for at få igangsat arbejdet nu, for at alle besætninger kan være på plads med en PRRS-sundhedsstatus senest 1. oktober 2023.

Det er derudover vigtigt, at oplysninger i CHR-registret er opdateret i forhold til angivelse af antal dyr samt praktiserende dyrlæge. Hvis du for eksempel er holdt op med at producere grise eller har under 10 søer/gylte/orner eller 100 grise i alt, kan du ved at opdatere dine data undgå at skulle betale gebyr for at få en PRRS-sundhedsstatus.

Oplysninger om ændring i antal dyr skal indberettes digitalt på Fødevarestyrelsens app 'CHR' eller hjemmesiden landbrugsindberetning.dk.

Nyhedsbrev

Hold dig opdateret om dansk griseproduktion og Noteringen. Modtag nyhedsbrevet hver torsdag. Udfyld e-mail, navn og arbejdsplads/virksomhed.

Når du tilmelder dig, vil du modtage en e-mail med et bekræftelseslink. Du modtager først nyhedsbrevet, når du har bekræftet din tilmelding.

* Skal udfyldes

Dit samtykke til at modtage det ugentlige nyhedsbrev kan du til enhver tid tilbagekalde ved at afmelde dig nyhedsbrevet eller kontakte os på gris@lf.dk.

Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris behandler dine personoplysninger som beskrevet i Landbrug & Fødevarers privatlivspolitik.