14. september 2023

Podcast: ASF – Situationen i Sverige, Europa og smittebeskyttelse

Onsdag den 6. september blev der konstateret et fund af Afrikansk svinepest i et vildsvin i Sverige. Podcastkanalen Griseproduktion har inviteret to eksperter fra Landbrug & Fødevarer i studiet for at tale om situationen i både Sverige, men også i resten af Europa, samt hvad man kan gøre for at undgå smitten herhjemme.

Sidste uge blev der fundet smitte med afrikansk svinepest i et dødt vildsvin 140 kilometer nordvest for Stockholm. Det begyndte allerede 25. august, da syv vildsvin blev fundet døde i et begrænset område ved Fagersta, hvor smitten er konstateret. Det er prøven fra et af de vildsvin, der har sat Sveriges beredskab i gang. 

I den nyeste podcast fra kanalen Griseproduktion er dyrlæge Lisbeth Harm Nielsen og veterinærdirektør Jens Munk Ebbesen fra Landbrug & Fødevarer inviteret ind for at fortælle mere om situationen, og hvad du kan gøre for at holde smitten fra døren.

”Når man ser på situationen i Sverige, så tror jeg, at svenskerne selv har været forberedt på, at det kunne ske. Når man ser på Jordbruksverket, den svenske landbrugsstyrelse, hjemmeside, kan man se, at de har sendt pressemeddelelser ud med jævne mellemrum, hvor de advarer om forskellige ting, der kan sprede smitten,” siger Jens Munk Ebbesen.

Lyt med i podcasten, hvor dyrlæge Lisbeth Harm Nielsen og veterinærdirektør Jens Munk Ebbesen fra Landbrug & Fødevarer kommenterer på det seneste udbrud af ASF i Sverige og kommer med råd om, hvad du kan gøre for at holde smitten væk fra Danmark.

Samarbejder med dansk jægerforbund

Landbrug & Fødevarer samt Naturstyrelsen har indgået et samarbejde med Danmarks Jægerforbund. Det er blandt andet en af grundene til, at der ikke er Afrikansk svinepest i Danmark. 

”Nogle jægere er jo også griseproducenter, som tager til Polen, Tyskland og i høj grad også Sverige. Sverige har jo været et land, man har taget til, fordi der ikke var Afrikansk svinepest indtil i onsdags. Så det har været noget nemmere at gå på jagt der,” forklarer Jens Munk Ebbesen og fortsætter: 

”Men den tid er jo ovre nu. Det vil sige, at der skal være fokus på, at man opfører sig rigtigt, når man går på jagt i de lande, hvor der er Afrikansk svinepest.”

Jens Munk Ebbesen anbefaler blandt andet, at man bruger sin sunde fornuft, hvis man skal på jagt i Sverige. For selvom man ikke tager på jagt i det område, hvor der er smitte med Afrikansk svinepest, kan der stadig være smitte uden for området.

Derfor anbefaler Landbrug & Fødevarer også, at man ikke tager jagttrofæer med hjem, eller at man sørger for at få trofæet præpareret i udlandet, så det, man får hjem, er uden smitterisiko.

Kit til jagt

Det er muligt at bestille et kit til jagtturen. Her får man desinfektionsmiddel og poser til sit jagtgear.

”Når man har været på jagt i udlandet, så har man simpelthen tingene med til at få vasket og desinficeret sine støvler og alt andet udstyr. Det bedste er jo, hvis man også kan vaske sit jagttøj, inden man tager hjem. Men ellers er der også en pose, som man kan putte det i, så man minimerer risikoen for at få noget smitte med hjem til Danmark,” lyder det fra Lisbeth Harm Nielsen.

Anbefaling til jagt i udlandet

Går du på jagt i udlandet bør du:

  • Efterlade slagteaffald i det land, hvor dyret er nedlagt.
  • Partere kødet og lægge det i poser, inden du tager hjem.
  • Vaske dit jagttøj inden du tager hjem – kan du ikke det, så læg det i poser og vask det, så snart du er hjemme.

Bestil et gratis sæt med desinfektionsmiddel, pose til tøj og strips til at lukke posen hos L&F på ten@lf.dk.

Nyhedsbrev

Hold dig opdateret om dansk griseproduktion og Noteringen. Modtag nyhedsbrevet hver torsdag. Udfyld e-mail, navn og arbejdsplads/virksomhed.

Når du tilmelder dig, vil du modtage en e-mail med et bekræftelseslink. Du modtager først nyhedsbrevet, når du har bekræftet din tilmelding.

* Skal udfyldes

Dit samtykke til at modtage det ugentlige nyhedsbrev kan du til enhver tid tilbagekalde ved at afmelde dig nyhedsbrevet eller kontakte os på gris@lf.dk.

Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris behandler dine personoplysninger som beskrevet i Landbrug & Fødevarers privatlivspolitik.