5. oktober 2023

Grise til slagtning: Klinisk PRRS-erklæring fra 4. november

Alle griseproducenter, der sender grise til slagtning, skal have en klinisk PRRS-erklæring per 4. november 2023.

Alle bedrifter,  som sender grise til slagtning (søer, orner eller slagtegrise) skal ifølge PRRS-bekendtgørelsen per 4. november 2023 udarbejde en erklæring om, hvorvidt der forekommer kliniske tegn på PRRS på bedriften, hvis man har positiv eller uafklaret PRRS-sundhedsstatus eller en saneringsstatus. Erklæringen, der skal være underskrevet af både ejer og praktiserende dyrlæge, er gyldig i op til 35 dage, og skal foreligge på bedriften.

Kravet om klinisk erklæring gælder i de besætninger, hvor Fødevarestyrelsen har tildelt en status, hvor resultatet er positiv eller uafklaret PRRS-sundhedsstatus eller en saneringsstatus. Det var planen, at alle bedrifter skulle have haft tildelt offentlig PRRS-sundhedsstatus pr. 1. oktober 2023. Det er imidlertid ikke alle, der har indsendt ansøgning herom til SPF Sund, som har fået færdigbehandlet deres ansøgning om PRRS-status – ligesom nogle fortsat mangler at indsende anmodning om få den lovkrævede status for PRRS pr. 1. oktober 2023.

I bedrifter som endnu ikke har fået tildelt en status af FVST, men hvor der er en PRRS-deklaration i SPF Sund med status som henholdsvis positiv, betinget eller en saneringsstatus, er anbefalingen, at man også får udarbejdet en klinisk erklæring i besætningen, så den foreligger allerede pr. 4. november.

Bedrifterne vil i de kommende måneder løbende få tildelt en PRRS-sundhedsstatus af Fødevarestyrelsen, og kravet om en klinisk erklæring vil umiddelbart være gældende fra datoen for tildeling. Så hvis der ikke skal rekvireres et ekstra dyrlægebesøg efter den 4. november i forbindelse med endelig tildeling af PRRS-sundhedsstatus, vil det være en god ide, at erklæringen første gang er udarbejdet inden 4. november i forbindelse med et ordinært rådgivningsbesøg.

Nyhedsbrev

Hold dig opdateret om dansk griseproduktion og Noteringen. Modtag nyhedsbrevet hver torsdag. Udfyld e-mail, navn og arbejdsplads/virksomhed.

Når du tilmelder dig, vil du modtage en e-mail med et bekræftelseslink. Du modtager først nyhedsbrevet, når du har bekræftet din tilmelding.

* Skal udfyldes

Dit samtykke til at modtage det ugentlige nyhedsbrev kan du til enhver tid tilbagekalde ved at afmelde dig nyhedsbrevet eller kontakte os på gris@lf.dk.

Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris behandler dine personoplysninger som beskrevet i Landbrug & Fødevarers privatlivspolitik.