5. december 2023

Klimaeffektiv bedrift ligger i Hirtshals

Nord for Aalborg ligger en af Danmarks mest klimaeffektive bedrifter Asdal A/S. Jens Peter Lunden, formand hos Asdal A/S, har gjort meget for at investere i grønne tiltag, der skal løfte den grønne omstilling og mindske CO2-udledningen.

De grønne tiltag er et stort samtaleemne for mange ude på de danske grisebedrifter. En af dem, der har taget den grønne dagsorden til sig og reduceret sit klimaaftryk fra bedriften, er griseproducent fra Hirtshals Jens Peter Lunden. Hans fokus har været at få et udbytte ud af de grønne tiltag på bedriften.

”Vi har et meget målrettet arbejdet med at reducere vores foderforbrug, som giver gevinst både for klimaet og for økonomien. Vi har lavet hyppig udslusning, gyllekøling, luftrensning, og vi optimerer vores foderblandinger hele tiden,” siger Jens Peter Lunden.

Hos Asdal A/S har de både fulline griseproduktion, planteavl, vindmøller og biogas. Jens Peter Lunden er formand i virksomheden, og Anders Jensen er direktør.

Jens Peter Lunden er en af de griseproducenter, der har haft fokus på at klimaoptimere sin bedrift, så CO2-udledningen mindske betragteligt.

Data og gas

For at kunne optimere foderforbruget bedst muligt, har Jens Peter Lunden fokus på data. På den måde lærer han hele tiden, hvordan han kan optimere på besætningen for at nå det bedst mulige resultat.

Det gøres ved, at der laves vejehold på stiniveau, hver sektion har egen silo med vejeceller samt vandur, som giver al det data, der skal bruges for løbende at optimere.

”Vi er begyndt at sælge vores egen gas. Det gør vi ved at gøre den flydende på GrønGas Hjørring. Her gør vi gassen flydende ved at køle den ned til minus 160 grader, og sælger direkte til tankstationer i Tyskland,” siger han.

Asdal A/S

  • Hos Asdal A/S har de både fulline griseproduktion, planteavl, vindmøller og biogas.
  • Jens Peter Lunden er formand i virksomheden, og Anders Jensen er direktør.