8. februar 2024

FVST-kontrolkampagne: Sundhedsstatus på PRRS

Fra januar til december 2024 kører Fødevarestyrelsen kontrolkampagne for PRRS-sundhedsstatus.

Allerede nu kører Fødevarestyrelsen kontrolkampagne for PRRS-sundhedsstatus. Formålet med kampagnen er at kontrollere, at ejerne per 1. januar 2024 har en PRRS sundhedsstatus for PRRS1 og PRRS2. Derudover er formålet også at kontrollere, at ejere samt praktiserende dyrlæger opfylder krav i PRRS-bekendtgørelsen vedrørende besætningens PRRS-sundhedsstatus for både PRRS1 og PRRS2.

Det er vigtigt, at du lever op til kravene, det vil sige:

  1. Kan fremvise en PRRS-sundhedsstatus, hvis du har over 10 søer eller 100 grise
  2. Besætninger med uafklaret eller positiv PRRS-sundhedsstatus kan fremvise en underskrevet klinisk erklæring, når der sendes dyr til slagtning.

Baggrunden for kampagnen

Fødevarestyrelsen skriver på deres hjemmeside, at baggrunden for kampagnen er reduktionsstrategien, som Fødevarestyrelsen sammen med Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris, Danske Svineslagterier, L&F og Den Danske Dyrlægeforening har været med til at udarbejde.

Bekendtgørelse og kendt status

Bekendtgørelsen for PRRS trådte i kraft den 15. maj 2023. Den betyder blandt andet, at alle besætninger med over 10 søer eller 100 grise skal have en PRRS-sundhedsstatus inden 1. oktober 2023. 

Der er fra d. 4. november 2023 indført et krav om, at besætninger med uafklaret eller positiv PRRS-sundhedsstatus skal have en gældende klinisk erklæring, når der sendes dyr til slagtning. Erklæringen er gældende i 35 dage og skal blive i besætningen. Det er vigtigt, at både ejer og dyrlæge underskriver erklæringen hver gang den udstedes.

I dag har knap 96 procent af alle besætninger en kendt PRRS-status ifølge PRRS-kortet på landmand.dk

Nyhedsbrev

Hold dig opdateret om dansk griseproduktion og Noteringen. Modtag nyhedsbrevet hver torsdag. Udfyld e-mail, navn og arbejdsplads/virksomhed.

Når du tilmelder dig, vil du modtage en e-mail med et bekræftelseslink. Du modtager først nyhedsbrevet, når du har bekræftet din tilmelding.

* Skal udfyldes

Dit samtykke til at modtage det ugentlige nyhedsbrev kan du til enhver tid tilbagekalde ved at afmelde dig nyhedsbrevet eller kontakte os på gris@lf.dk.

Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris behandler dine personoplysninger som beskrevet i Landbrug & Fødevarers privatlivspolitik.