22. februar 2024

Erik Larsen: Der venter en stor opgave efter Svarer-rapporten

Derfor udestår der et stort politisk arbejde i den grønne trepart efter rapporten om en CO2-afgift på landbrugets biologiske udledninger udkom i går onsdag.

Onsdag afleverede Michael Svarer den længe ventede rapport om en CO2-afgift på landbrugets biologiske udledninger. Rapporten indeholder tre forskellige modeller, og formand for Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris, Erik Larsen, mener, at rapporten er gennemarbejdet og saglig, men understreger samtidig, at der venter et stort arbejde forude. 

”Svarer-rapporten er gennemarbejdet og saglig, men er også et udtryk for en økonomisk rapport, der ikke inkluderer de politiske ambitioner, som regeringen har i sit regeringsgrundlag. Derfor udestår der et stort politisk arbejde i den grønne trepart, hvor de økonomiske modeller skal sammenholdes med ambitionerne i regeringsgrundlaget om at udvikle dansk landbrug, sikre konkurrenceevnen og sikre, at vi ikke sender gode danske arbejdspladser ud af landet,” siger Erik Larsen, formand for Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris. 

Vent med bekymringerne

Erik Larsen forstår bekymringerne rundt om blandt danske griseproducenter, men han opfordrer også til, at man ikke lader bekymringerne tage over og konkluderer noget endnu, for de forskellige modeller skal først drøftes i den grønne trepart, hvor Landbrug & Fødevarer er repræsenteret og vil kæmpe for dansk landbrug. 

”Det er vigtigt at huske på, at den rapport, der er kommet i dag, er et fagligt indspark baseret på økonomiske modeller. Det er ikke den endelige model for en afgift. Når det så er sagt, forstår jeg udmærket bekymringerne rundt om i landet. Vi mangler allerede grise på slagterierne i Danmark, og det er helt afgørende, at vi har fokus på råvaregrundlaget hos slagterierne i de kommende politiske forhandlinger. Det er vores fremtid og evne til at udvikle os, det her handler om. I den grønne trepart vil Landbrug & Fødevarer kæmpe for, at en CO2-afgift lever op til regeringsgrundlaget og aldrig fjerner den klimaeffektive landmands incitament til at investere i yderligere grønne initiativer,” siger Erik Larsen. 

L&F skal være med til at finde løsninger

Derfor sidder Landbrug & Fødevarer også ved bordet i den grønne trepart for at finde løsninger, understreger Erik Larsen. 

”Landbrug & Fødevarer går konstruktivt til de kommende forhandlinger i den grønne trepart, og jeg vil gerne understrege, at vi sidder ved det bord for at finde løsninger. Det løber i dansk landbrugs DNA, at vi konstant udvikler os, finder på nye teknologier og implementerer dem til gavn for vores landbrug og naturen, miljøet og klimaet, der omgiver os. Vi har høje grønne ambitioner, og vi er ikke i mål endnu,” slutter Erik Larsen.

Nyhedsbrev

Hold dig opdateret om dansk griseproduktion og Noteringen. Modtag nyhedsbrevet hver torsdag. Udfyld e-mail, navn og arbejdsplads/virksomhed.

Når du tilmelder dig, vil du modtage en e-mail med et bekræftelseslink. Du modtager først nyhedsbrevet, når du har bekræftet din tilmelding.

* Skal udfyldes

Dit samtykke til at modtage det ugentlige nyhedsbrev kan du til enhver tid tilbagekalde ved at afmelde dig nyhedsbrevet eller kontakte os på gris@lf.dk.

Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris behandler dine personoplysninger som beskrevet i Landbrug & Fødevarers privatlivspolitik.