7. marts 2024

Nemmere PRRS-prøver fra dine grise

Der er taget mange prøver i løbet af de seneste par år, hvor de danske griseproducenter har haft fokus på at reducere PRRS. Det er nu ikke kun blodprøver, der kan påvise, om din besætning er positiv eller negativ for PRRS-virus.

Det kan være ressourcekrævende at skulle tage blodprøver på grisene for at overvåge forekomsten af PRRS-virus. Derfor har SEGES Innovation, Københavns Universitet (KU), Veterinært Laboratorium Kjellerup og Statens Serum Institut (SSI) udarbejdet en guide til, hvordan medarbejderne i stalden nemmere kan opsamle prøver fra stierne og indsende dem til laboratoriet.

”Vi har sammen fundet ud af, at spytprøver kan anvendes til test for at se, om der er PRRS-virus i grisene. Det er dog vigtigt, at man i stalden hurtigst muligt lægger prøven på køl, for ellers kan man risikere, at PRRS-virus i prøven bliver ødelagt og derved resulterer i et forkert laboratoriesvar,” forklarer Elisabeth Okholm Nielsen, chefforsker ved SEGES Innovation.

Spytprøverne opsamles i et reb, som er placeret i farestien eller i stien hos små- og slagtegrisene. Rebet skal være godt gnasket, og dernæst vrides væsken ned i en pose, som samles i en plastbeholder og straks sættes på køl. Inden prøverne sendes til laboratoriet, placeres de i en flamingoboks med et køleelement.

Prøver fra kastration og halekupering

Foruden spytprøverne er det også muligt at anvende materiale fra kastration og halekupering. Her må der maksimalt være prøver fra 20 kuld i én pose.

”Det er vigtigt at lægge poserne i fryseren hurtigst muligt, efter at prøverne er opsamlet, ellers kan man igen risikere, at PRRS-virus ikke kan genfindes i laboratoriet,” fortæller Elisabeth Okholm Nielsen.

Tungespidser kan anvendes

Ud over restprodukterne fra kastration og halekupering kan man også anvende tungespidser fra aflivede eller selvdøde pattegrise. Der skal samles tungestykker fra mindst 20 grise, hvorefter prøven lægges i fryseren.

”Ved at bruge disse metoder til at opsamle prøver undgår vi, at dyret skal have taget en blodprøve – samtidig med at medarbejderen selv kan opsamle prøverne, og dermed skal der ikke være en dyrlæge til stede, hver gang prøverne skal tages,” siger Elisabeth Okholm Nielsen.

Nyhedsbrev

Hold dig opdateret om dansk griseproduktion og Noteringen. Modtag nyhedsbrevet hver torsdag. Udfyld e-mail, navn og arbejdsplads/virksomhed.

Når du tilmelder dig, vil du modtage en e-mail med et bekræftelseslink. Du modtager først nyhedsbrevet, når du har bekræftet din tilmelding.

* Skal udfyldes

Dit samtykke til at modtage det ugentlige nyhedsbrev kan du til enhver tid tilbagekalde ved at afmelde dig nyhedsbrevet eller kontakte os på gris@lf.dk.

Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris behandler dine personoplysninger som beskrevet i Landbrug & Fødevarers privatlivspolitik.