21. marts 2024

Sådan får du mere arbejdsglæde i farestalden

Struktur, forsikringssøer og brunstsynkronisering. Det er nogle af de tiltag, rådgiver fra Velas anbefaler, og som kan mindske stress og øge motivationen blandt medarbejderne.

Tirsdag den 19. marts afholdt Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris sammen med SEGES Innovation So-seminar. Nikolaj Stidsen, der er griserådgiver i Velas, holdt oplæg til seminaret, hvor han kom ind på, hvordan medarbejder og driftsleder kan øge arbejdsglæden i farestalden og klimastalden. 

”Det er vigtigt med et stabilt produktionsflow. Man skal blandt andet sikre, at der er en vis stabilitet i løbestalden, så man får fordelt faringerne ud på de forskellige uger, og ikke ender med et højt antal faringer på en uge, som kan virke uoverkommeligt – eller en anden uge med for få faringer,” sagde han på oplægget.

Når der er meget udsving i faringerne, kan det resultere i, at grisene i sidste ende er ringere, og medarbejderne mister motivationen, da det enten har været for stressende at arbejde, eller at der har været for lidt at lave.

Nikolaj Stidsen, griserådgiver i Velas, holdt oplæg til So-seminaret, hvor han kom ind på, hvordan medarbejder og driftsleder kan øge arbejdsglæden i farestalden og klimastalden.

Brunstsynkronisering af polte og ensartede fravænninger

Brunstsynkronisering af polte hjælper på et bedre produktionsflow og sammen med et ensartet antal fravænnede søer, kan man komme rigtig langt i arbejdet med at sikre ensartede faringshold, mente Nikolaj Stidsen. Som buffer til hjælp med at eliminere de udsving, der måtte være, kan man løbe 5 procent forsikringssøer som en ekstra sikkerhed.

Variabel løsning

En anden metode til styring af løbningerne er ifølge Nikolaj Stidsen ved at se på kvaliteten af de søer, der lige har faret og hver uge vurdere, hvor mange søer der fravænnes til løbning om 23 dage. Ud fra dette kan man bestemme, hvor mange polte der skal startes op med tildeling af æblejuice dagen efter. 

Som i ”gamle dage”

Hvis man ikke har mulighed for at brunstsynkronisere poltene, så er der ifølge Nikolaj en anden mulighed:

”Her er det vigtigt at registrere den første stående brunst. Herved får man løbende en god ide om, hvor mange polte der forventes i brunst ugen efter. Det samme gælder for antallet af søer til faring, fravænning og slagtesøer. Her starter man med at lægge en plan for antallet af løbninger. Det kræver, at man kigger tre til fire uger frem. Dog er denne metode sværere end med brunstsynkronisering,” lød det fra ham.

I det hele taget handler det ifølge Nikolaj Stidsen om at planlægge – også selvom der er travlt.

”På den måde sikrer du motiveret medarbejdere, der ikke er stresset eller bliver demotiveret af for få arbejdsopgaver. Effektiviteten og arbejdsglæden går hånd i hånd, så planlægning er vejen frem,” sluttede han.

Nyhedsbrev

Hold dig opdateret om dansk griseproduktion og Noteringen. Modtag nyhedsbrevet hver torsdag. Udfyld e-mail, navn og arbejdsplads/virksomhed.

Når du tilmelder dig, vil du modtage en e-mail med et bekræftelseslink. Du modtager først nyhedsbrevet, når du har bekræftet din tilmelding.

* Skal udfyldes

Dit samtykke til at modtage det ugentlige nyhedsbrev kan du til enhver tid tilbagekalde ved at afmelde dig nyhedsbrevet eller kontakte os på gris@lf.dk.

Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris behandler dine personoplysninger som beskrevet i Landbrug & Fødevarers privatlivspolitik.