20. juni 2024

Podcast: Intern smittebeskyttelse mod PRRS hos smågrise

I det andet afsnit om intern smittebeskyttelse kan du blive klogere på reglerne for, hvordan du slipper af med PRRS i smågrisestalden.

Har du smågrise, vil det være en god idé at lytte til anden del af podcast-serien om intern smittebeskyttelse. Vi er nemlig kommet til smågrisestalden.

Thomas Kjeldsen Kusk, dyrlæge hos SvineVet, fortæller, hvordan du sikrer dig mod, at de ældre grise smitter de yngre grise med PRRS. Det gøres blandt andet ved at undgå at PRRS-smitte spreder sig mellem sektionerne. 

”Der en tommelfingerregel for smågrisestalden, som hedder, at når der kontinuerligt bliver flyttet grise ind, så vil man altid kunne finde PRRS-smittede grise,” forklarer han.

Få styr på de gyldne regler, som skal overholdes, når man ønsker at øge den interne smittebeskyttelse i smågrisestalden i forbindelse med PRRS-saneringen. Lyt med i podcasten med Thomas Kjeldsen Kusk, dyrlæge hos SvineVet.

Buffer- og sygestald kan holde liv i PRRS-smitte

Buffer- og sygesti skal lukkes ned, for hvis der i klimastalden er en bufferstald, hvor de sidste grise skal nå 30 kg og dermed være i stalden en uge mere, er det vigtigt, at den bliver lukket ned. Når det gælder sygestier, må de godt være inde i de forskellige sektioner. Det er vigtigt, at der ikke er en sygesektion eller en sygestald, hvor grisene flyttes ind og ud. 

”Man må ikke have denne slags bufferstier, fordi det kan holde liv i PRRS-smitten. Vi fravænner jo negative grise, så vi ved, at de kommer negative ud af farestalden. Men hvis vi bliver ved med at flytte grise, der ikke er smittet med PRRS, ind i enten en sygeafdeling eller en bufferstald, bliver vi ved med at holde PRRS-smitten kørende,” forklarer Thomas Kusk Kjeldsen.

De gyldne regler

Der er nogle specifikke regler, som skal overholdes, når man ønsker at øge den interne smittebeskyttelse i smågrisestalden i forbindelse med PRRS-saneringen.

Sektionering

  • Lav holddrift, så alle grise fra ugeholdet fravænnes ind i samme sektion.
  • Der skal være rent fodtøj og rene redskaber til hver sektion.
  • Indsæt grisene kuldvis, så grise fra et smittet kuld ikke spreder PRRS-virus til mange stier. 

Pasning af smågrisene

  • Tag rent tøj på, når du går ind i stalden. Start med tilsyn og behandling i sektionen med de yngste grise.
  • Når der er flyttet grise på gangene, så skal gangene straks vaskes og desinficeres.
  • Alle grise i smågrisesektionen skal med i slagtegrisestalden ved udtagning.
  • Skift kanyle mellem hver sti. Blod på kanylen spreder smitte.
  • Syge grise bør samles i en sygesti, som er i sektionen. 

Podcastserie om intern smittebeskyttelse

Første pocastafsnit i serien handler om, hvordan man hæver den interne smittebeskyttelse i farestalden, når der skal saneres for PRRS.
Lyt til første afsnit om intern smittebeskyttelse

Nyhedsbrev

Hold dig opdateret om dansk griseproduktion og Noteringen. Modtag nyhedsbrevet hver torsdag. Udfyld e-mail, navn og arbejdsplads/virksomhed.

Når du tilmelder dig, vil du modtage en e-mail med et bekræftelseslink. Du modtager først nyhedsbrevet, når du har bekræftet din tilmelding.

* Skal udfyldes

Dit samtykke til at modtage det ugentlige nyhedsbrev kan du til enhver tid tilbagekalde ved at afmelde dig nyhedsbrevet eller kontakte os på gris@lf.dk.

Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris behandler dine personoplysninger som beskrevet i Landbrug & Fødevarers privatlivspolitik.