28. august 2024

Flere grise med hele haler - omfordelingsmodellen

”Omfordelingsmodel”, der via produktionsafgift giver provenu til griseproducenter, der producerer grise med hele haler, er godkendt af EU-Kommissionen. Erik Larsen glæder sig over, at modellen er kommet igennem EU-systemet og kalder det en landvinding på dyrevelfærdsområdet.

I Vision Gris 2050 har en samlet grisesektor en vision om, at der skal produceres flere grise med hele haler. Et helt afgørende skridt for, at det kan lykkes, er at Landbrug & Fødevarer Sektor for gris kan etablere en ”omfordelingsmodel”, hvor griseproducenter der er parate til at producere grise med hale haler kan få kompensation for blandt andet ekstra arbejde. 

EU-kommissionen har netop meddelt, at de har godkendt modellen, hvor der kan opkræves en afgift gennem Svineafgiftsfonden for alle grise produceret i Danmark, så der kan føres et provenu tilbage til de griseproducenter som ikke foretager halekupering. Godkendelsen er endnu ikke offentliggjort. Det er et rigtigt godt skridt i retning af bedre dyrevelfærd, og som støtter op om Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris´ vision for fremtidens griseproduktion. Det er samtidig en ordning, der viser, at sektoren tager sit ansvar for dyrevelfærd alvorligt:

”Det er glædeligt, at vi nu får mulighed for at omfordele og kompensere de svineproducenter, der lægger ekstra vægt på hele haler og dermed skabe grundlaget for den udvikling dyrevelfærden i sektoren. Allerede i 2021 blev Landbrug & Fødevarer, Landsforeningen af Danske Svineproducenter og Dansk Svineslagterier enige om at arbejde for ordningen, som nu har fået EU’s godkendelse”, siger Erik Larsen, formand for Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris. 

Dette skridt opfylder samtidig et af Fødevareministerens initiativer i "Sammen om dyrene" - ”Flere grise med hele haler”, som blev lanceret i januar 2024. 

”Der er grund til at glæde sig over, at det er lykkedes at komme så hurtigt igennem EU-systemet med denne ordning, som er en landvinding på dyrevelfærdsområdet”, understreger Erik Larsen.

Det forventes at ordningen kan træde i kraft fra 1. januar 2026, hvor halekuperingen stoppes i de første besætninger. 

Kommunikationen om ordningen, og hvordan man kan komme med i den, indledes i efteråret 2024, og allerede i foråret 2025 gennemføres den første licitation, hvor griseproducenter kan byde ind på at få kompensation, hvis der produceres grise med hele haler.

Nyhedsbrev

Hold dig opdateret om dansk griseproduktion og Noteringen. Modtag nyhedsbrevet hver torsdag. Udfyld e-mail, navn og arbejdsplads/virksomhed.

Når du tilmelder dig, vil du modtage en e-mail med et bekræftelseslink. Du modtager først nyhedsbrevet, når du har bekræftet din tilmelding.

* Skal udfyldes

Dit samtykke til at modtage det ugentlige nyhedsbrev kan du til enhver tid tilbagekalde ved at afmelde dig nyhedsbrevet eller kontakte os på gris@lf.dk.

Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris behandler dine personoplysninger som beskrevet i Landbrug & Fødevarers privatlivspolitik.