4. oktober 2024

Ophør af Salmonella-overvågning

Den 1. januar 2025 ophører salmonella-overvågningen af alle typer grisebesætninger.

Siden 1. januar 1995 har der været en overvågning af Salmonella i grisebesætningerne. Overvågningen har, da den var fuldt udviklet, dækket avls- og opformeringsbesætninger, so- og slagtegrisebesætninger. De mange års overvågning er løbende blevet fulgt af styre- og arbejdsgruppen for de skiftende salmonella-handlingsplaner, og overvågningen har også tilvejebragt en meget stor mængde data. 

De løbende opgørelser af disse data har vist, at forekomsten i besætningerne i de senere år har vist et stabilt niveau. Det samme gælder forekomsten i det ferske grisekød (slagtekroppe), som har holdt sig omkring 1 %. Også antallet af mennesker, der er blevet syge af dansk grisekød, har de senere år ligget stabilt lavt. På den baggrund har der gennem længere tid været talt om overvågningen for Salmonella på langt sigt, herunder om overvågningen er proportional med forekomsten i både det ferske kød og humant. Disse overvejelser har nu resulteret i en beslutning om at ophøre med at overvåge for Salmonella i grisebesætningerne efter den nuværende model. Fødevarestyrelsen har derfor den 1. oktober 2024 sendt en revideret bekendtgørelse i høring, hvori overvågningen af besætningerne bortfalder. Bekendtgørelsen forventes at træde i kraft den 1. januar 2025. Indsatsen for at sikre lav forekomst af Salmonella i det danske grisekød vil fremover alene ligge på slagterierne.

Hvad betyder det?

Når den reviderede bekendtgørelse træder i kraft den 1. januar 2025, vil besætningsovervågningen stoppe. Det betyder, at følgende ophører:

  • Udtagning af månedlige blodprøver i avls- og opformeringsbesætninger
    • Beregning af salmonella-index
    • Udtagning af stibundsprøver
  • Serologisk overvågning af slagtegrisebesætninger (kødsaftprøver)
    • Inddeling af besætningerne i niveau 1, 2 og 3.
    • Bod for besætninger i niveau 2 og 3
    • Krav om indberetning af smågriseleverandør for niveau 2 og 3 besætninger
  • Udtagning af stibundsprøver i so-besætninger
  • Kategorisering af alle grisebesætninger samt oplysningspligt om besætningens kategori ved handel. 

Fødevarestyrelsen giver dispensation

Fødevarestyrelsen har besluttet, at der pr. 1. oktober gives dispensation for følgende:

  • Indberetning af leverandør af smågrise
  • Kortlægning af sobesætninger (stibundsprøver)
  • Kortlægning af avls- og opformeringsbesætninger (stibundsprøver) på baggrund af blodprøver

Dispensationen gælder for krav givet efter 1. oktober, men også bagudrettet for prøver, som endnu ikke er udtaget.

Hvorfor tør vi tage dette skridt?

Som nævnt er der indsamlet rigtig mange gode data for de forskellige besætningskategorier over årene. Beregninger på baggrund af disse data har vist, at en fordobling af serologisk positive prøver i besætningerne vil medføre en stigning i salmonellaforekomsten på slagtekroppe fra 0,8 % til 1,0 %.  Beregninger har ligeledes vist, at en meget høj andel af slagtegrisebesætningerne allerede er positive for Salmonella. Der vurderes derfor ikke at være risiko for en markant stigning i antallet af positive besætninger. Endvidere vurderes det, at langt de fleste salmonellareducerende tiltag, der er iværksat i besætningerne (hjemmeblandet foder/vådfoder og biosikkerhedstiltag) vil blive bibeholdt, da de har en positiv effekt på besætningens generelle sundhed eller er det mest rentable. 

Hvordan følges udviklingen efter ophør?

Forekomsten af Salmonella på slagtekroppene fortsætter uændret på alle griseslagterier, der slagter mere end 1.000 grise om året. 

For at bibeholde en viden om forekomsten i besætningerne etableres en overvågning med udtagning af mindst 540 blindtarmsprøver årligt. Prøverne udtages på slagterierne. Prøverne vil give et billede af forekomsten på landsplan.

Da der allerede de senere år er udtaget blindtarmsprøver, er der en viden om det nuværende bakteriologiske input af Salmonella til slagterierne. Der er derfor allerede etableret baseline før ophør af besætningsovervågningen. Resultaterne fra den fremtidige overvågning på blindtarmsprøver vil derfor kunne vurderes op mod denne baseline. 

Hvad vil der ske?

Den nuværende driftsplan for Salmonella følges af en arbejdsgruppe og en styregruppe. Disse grupper vil blive bibeholdt det første år efter ophør af besætningsovervågningen. Det er især arbejdsgruppens opgave at holde øje med, om der sker et øget input af Salmonella til slagterierne, og om dette i givet fald medfører en stigning i forekomsten på slagtekroppene. Hvis der også ses en stigning i antallet af mennesker, der får en salmonella-infektion, vil det sammen med styregruppen blive vurderet, om og i givet fald hvordan der skal gribes ind. 

Spørgsmål?

Har du spørgsmål til ophør af overvågning for salmonella, kan du kontakte:

  • Vibeke Møgelmose - vim@lf.dk eller telefon 2279 8037
  • Jan Dahl - jd@lf.dk eller telefon 2463 5877

Nyhedsbrev

Hold dig opdateret om dansk griseproduktion og Noteringen. Modtag nyhedsbrevet hver torsdag. Udfyld e-mail, navn og arbejdsplads/virksomhed.

Når du tilmelder dig, vil du modtage en e-mail med et bekræftelseslink. Du modtager først nyhedsbrevet, når du har bekræftet din tilmelding.

* Skal udfyldes

Dit samtykke til at modtage det ugentlige nyhedsbrev kan du til enhver tid tilbagekalde ved at afmelde dig nyhedsbrevet eller kontakte os på gris@lf.dk.

Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris behandler dine personoplysninger som beskrevet i Landbrug & Fødevarers privatlivspolitik.