24. oktober 2024

Projekt 'Slagt og Æd 2024' vinder prisen for 'Årets Særlige Indsats' på årets Grisekongres

Projekt 'Slagt og Æd 2024' , som samler lokale skoler, kommuner i Nordjylland og engagerede landmænd for at give 8. klasses elever en dybdegående oplevelse af dansk griseproduktion efter princippet 'fra jord til bord', vinde prisen for 'Årets særlige indsats' på dettes års Grisekongres.

I Nordjylland kan 8. klasses elever få en dybdegående oplevelse af dansk griseproduktion efter princippet 'fra jord til bord'. Det sker i projektet 'Slagt og Æd'. Projektet, som ledes af Thomas Overgaard, erhvervsplaymaker i Aalborg Kommune, giver eleverne en unik hands-on mulighed for at besøge grisestalde, deltage i slagtning og partering af grise og samarbejde med professionelle kokke og undervisere om at tilberede lækre retter af grisekødet. Målet er at skabe forståelse for, hvor maden kommer fra, og introducere de unge til erhvervsuddannelser i landbruget.

Fra faring til flæskesteg

Thomas Overgaard forklarer projektets oprindelse: 

"Dengang jeg fik den her idé om at sætte landbruget sammen med de unge mennesker – og de unge mennesker sammen med uddannelserne bagefter – kontaktede jeg min kollega i Hjørring Kommune og i Frederikshavn Kommune og spurgte dem: Prøv at høre, jeg har en idé, skal vi ikke prøve at udvikle på den? Og så sagde de egentlig ja tak til det. Og så mødtes vi nogle gange, og så kom der det her projekt ud af det."

For Thomas Overgaard er projektet en vigtig mulighed for at vise de unge, hvor maden faktisk kommer fra. 

"Målet er mange mål, synes vi selv. Det er egentlig at vise de unge mennesker, at flæskestegen den ikke kommer nede fra køledisken. Vise dem, at det er levende dyr, vi har med at gøre, og hvad formålet er bag de uddannelser, der ligesom har med disse dyr at gøre. Vise dem de her spændende, forskellige landbrug der er, og måske få dem til at tænke over, om det kunne være en mulighed som en uddannelse og en jobmulighed for dem."

Projekt 'Slagt og Æd 2024' fra Nordjylland vinder prisen for 'Årets Særlige Indsats 2024' for at give 8. klasses elever en dybdegående oplevelse af dansk griseproduktion efter princippet 'fra jord til bord'.

Vigtigt at være åben

Mogens Højholt Hansen, en af de deltagende griseproducenter fra Jerslev J., er begejstret for at være en del af projektet. 

"Jeg er gået med i det her projekt, fordi jeg godt kan lide at formidle vores erhvervs situation og forklare, hvordan man producerer en gris i Danmark. Jeg vil helt klart opfordre mine kollegaer i resten af landet til at prøve at formidle det. Vi har det også i Åbent Landbrug, og når køerne skal på græs. Den formidling er bare vigtig, fordi der er så mange, der ikke har kendskab og relationer til os i dag."

Projektet bygger på en samarbejdsånd mellem de fire involverede landmænd, som har åbnet deres gårde for fem skoleklasser hver og dermed skabt en tværfaglig og lærerige oplevelse for de unge deltagere. De øvrige deltagende landmænd er:

  • Mogens Højholt Hansen
  • Torben Farum
  • Troels Bang Andersen
  • Lene og Per Andersen

Med titlen følger en pengepræmie på 10.000 kroner, som vil blive brugt til at styrke projektet og skabe yderligere motivation og glæde blandt eleverne, der deltager.

Faktaboks

De primære mål for Projekt 'Slagt og Æd':

  • Give eleverne indsigt i hele produktionsprocessen fra jord til bord.
  • Udvikle forståelse for, hvor maden kommer fra.
  • Fremme kendskab til erhvervsfaglige uddannelser i og omkring landbruget og sikre fremtidig arbejdskraft til sektoren.
  • Inspirere elever til at lave mad med danskproducerede råvarer.
  • Give eleverne stolthed ved at kunne servere hjemmelavet mad for familien.

Nyhedsbrev

Hold dig opdateret om dansk griseproduktion og Noteringen. Modtag nyhedsbrevet hver torsdag. Udfyld e-mail, navn og arbejdsplads/virksomhed.

Når du tilmelder dig, vil du modtage en e-mail med et bekræftelseslink. Du modtager først nyhedsbrevet, når du har bekræftet din tilmelding.

* Skal udfyldes

Dit samtykke til at modtage det ugentlige nyhedsbrev kan du til enhver tid tilbagekalde ved at afmelde dig nyhedsbrevet eller kontakte os på gris@lf.dk.

Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris behandler dine personoplysninger som beskrevet i Landbrug & Fødevarers privatlivspolitik.