I Nordjylland kan 8. klasses elever få en dybdegående oplevelse af dansk griseproduktion efter princippet 'fra jord til bord'. Det sker i projektet 'Slagt og Æd'. Projektet, som ledes af Thomas Overgaard, erhvervsplaymaker i Aalborg Kommune, giver eleverne en unik hands-on mulighed for at besøge grisestalde, deltage i slagtning og partering af grise og samarbejde med professionelle kokke og undervisere om at tilberede lækre retter af grisekødet. Målet er at skabe forståelse for, hvor maden kommer fra, og introducere de unge til erhvervsuddannelser i landbruget.
Fra faring til flæskesteg
Thomas Overgaard forklarer projektets oprindelse:
"Dengang jeg fik den her idé om at sætte landbruget sammen med de unge mennesker – og de unge mennesker sammen med uddannelserne bagefter – kontaktede jeg min kollega i Hjørring Kommune og i Frederikshavn Kommune og spurgte dem: Prøv at høre, jeg har en idé, skal vi ikke prøve at udvikle på den? Og så sagde de egentlig ja tak til det. Og så mødtes vi nogle gange, og så kom der det her projekt ud af det."
For Thomas Overgaard er projektet en vigtig mulighed for at vise de unge, hvor maden faktisk kommer fra.
"Målet er mange mål, synes vi selv. Det er egentlig at vise de unge mennesker, at flæskestegen den ikke kommer nede fra køledisken. Vise dem, at det er levende dyr, vi har med at gøre, og hvad formålet er bag de uddannelser, der ligesom har med disse dyr at gøre. Vise dem de her spændende, forskellige landbrug der er, og måske få dem til at tænke over, om det kunne være en mulighed som en uddannelse og en jobmulighed for dem."