30. oktober 2024

Flere grise med hele haler

Fra 2026 kan griseproducenter få kompensation for ekstra omkostninger, hvis der produceres grise med hele haler.

Danske griseproducenter kan snart få mulighed for at søge om kompensation for ekstra omkostninger, hvis de producerer grise med hele haler.

EU-kommissionen har godkendt en omfordelingsordning, hvor der kan opkræves en ekstra afgift til Svineafgiftsfonden på alle grise produceret i Danmark. Det provenu kan bruges til kompensation til griseproducenter, som ønsker at producere grise med hele haler. 

”Jeg er glad for, at vi har fået mulighed for at omfordele og kompensere jer, der arbejder med velfærd og hele haler. Omfordelingsordningen betyder, vi fra januar 2026 kan starte med at udbetale kompensation. Man skal som soholder igennem et ansøgningsforløb for at få del i kompensationen. Det starter i foråret 2025,” lyder det fra Erik Larsen, formand for Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris.

4 mio. grise med hele haler i 2028

Formålet med ordningen er at få flere til at fravælge halekupering og dermed øge dyrevelfærden i staldene. Den tager sit udgangspunkt i Vision 2050 – Branchens strategi for Griseproduktion. Her er målet, at andelen af grise med hele haler skal fordobles tre år i træk. 

Jacob Drehn fra Føllenslev er en af de griseproducenter, der overvejer og prøver at producere slagtegrise med hele haler. Siden foråret 2023 har 5-6 procent af deres grise på Ballebjerggård ikke været halekuperet, men også uden halebid. Næste skridt er at komme op på 20 procent.

”Ud fra licitationsmodellen skal vi selv ind og regne på, hvad vores omkostninger bliver. Samtidig skal vi have vores leverandør og deres øvrige aftagere til at være med på idéen. Lige nu går det godt med dem af vores grise, der har hele haler,” siger han, og tilføjer, at de får 35.000 grise indtil slagt, hvoraf to ud af tre af grisene bliver købt fra 7 kg.

For deres besætning kræver det mere daglig pasning og arbejde i stalden for at undgå halebid. Han håber derfor på, at kompensationen kan være med til at dække de udgifter.

Det samlede udgangspunktet er, at 500.000 grise har hele haler. Ved udløb af 2028 skal det tal op på 4.000.000 grise. 

”Med ordningen har vi gjort det muligt at søge kompensation til tiltag, der kan forebygge eller reducere risikoen for halebid i besætningen,” fortæller Erik Larsen.

Tiltagene skal være ud over de lovgivningsmæssige krav. Det betyder, at der for eksempel ikke kan kompenseres for flere sygestier.

En aftale per år

Ordningen etableres som årlige aftaler i de tre år, den løber. Griseproducenter med sohold skal gennem et licitationsforløb, hvor de kan søge om at få del i ordningen. 

Det er kun soholdere, som kan søge ordningen. Hvis der sælges smågrise fra besætningen, skal der aftales en prisreduktion på smågrisene, da det vil være slagtegriseproducenten, som skal ”kompenseres for en del af de ekstra omkostninger”. I denne situation skal ejeren af so-besætningen søge kompensationen for hele vækstforløbet. Det gælder også for de smågrise, der eksporteres. 

Det forventes, at ordningen kan træde i kraft fra 1. januar 2026, hvor halekuperingen stoppes i de første besætninger. 

Detaljeret information om de praktiske forhold ved ordningen og herunder hvordan der deltages i licitationen indledes i efteråret 2024, og allerede i foråret 2025 gennemføres den første licitation, hvor griseproducenter kan byde ind på at få kompensation i 2026, hvis der produceres grise med hele haler.

Faktaboks:

I forbindelse med licitationsforløbet kan der søges kompensation for følgende omkostninger ved produktion af grise med hele haler:

  • Ekstra omkostninger til opsyn
  • Ekstra stiareal i forhold til lovgivningen
  • Flere æde- og drikkepladser
  • Optimering af klima- og ventilationsanlæg 

Nyhedsbrev

Hold dig opdateret om dansk griseproduktion og Noteringen. Modtag nyhedsbrevet hver torsdag. Udfyld e-mail, navn og arbejdsplads/virksomhed.

Når du tilmelder dig, vil du modtage en e-mail med et bekræftelseslink. Du modtager først nyhedsbrevet, når du har bekræftet din tilmelding.

* Skal udfyldes

Dit samtykke til at modtage det ugentlige nyhedsbrev kan du til enhver tid tilbagekalde ved at afmelde dig nyhedsbrevet eller kontakte os på gris@lf.dk.

Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris behandler dine personoplysninger som beskrevet i Landbrug & Fødevarers privatlivspolitik.