Millioner af grise skal produceres med hele haler. I 2028 er det målet at producere 4 millioner danske grise med hele haler. En særlig ordning og kompensation til producenterne tager nu sin begyndelse, og allerede i 2026 skal der produceres 1 million med hele haler.
Vision 2050 og ’Sammen om dyrene’
Projektet er både en del af branchens egen Vision 2050 og indeholdt i den nye dyrevelfærdspakke ’Sammen om dyrene’ fra sidste år, som et meget bredt flertal af Folketinget står bag. Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris åbner derfor nu for en licitationsrunde, hvor det er muligt for landmændene at angive den merpris, det vil koste at producere grise med hele haler.
”Vores formål med ordningen er, at vi skal have højere dyrevelfærd i staldene. Det gøres bedst ved at give et incitament for at ændre den måde, vi producerer grise på. Vi skal fremadrettet imødekomme samfundets krav til vores erhverv, så vi kan gå forrest og vise, at vi er klar til at øge velfærden for vores grise”, siger HC Gæmelke, formand for sektorbestyrelsen i Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris.
Deadline 15. juni
Ordningen kommer til at løbe over en treårig periode og starter fra 1. januar 2026. Allerede nu kan de danske soholdere afgive et bud og dermed komme i betragtning til kompensationen – og der er deadline for ansøgninger d. 15. juni 2025.
Pointen er, at man kan søge kompensation til tiltag, der ikke allerede er et lovkrav, der kan forebygge eller reducere risikoen for halebid i besætningen.
Griseproducenterne bidrager selv til puljen
Tilbage i sommeren 2024 godkendte EU-kommissionen, at der opkræves en ekstra afgift til Svineafgiftsfonden fra alle grise produceret i Danmark. Provenuet herfra kan så bruges til kompensation til griseproducenter, som er parate at producere grise med hele haler.
”Der er en symbolik i, at alle producenterne selv er med til at bidrage til mere velfærd i stalden via en ekstra opkrævning til Svineafgiftsfonden samtidig med at beløbet fastlægges efter de indkomne bud. Jeg har stor tiltro til, at vi sammen vil kunne øge velfærden, og at en masse bud på meromkostningerne tikker ind”, påpeger HC Gæmelke.
De griseproducenter, der vil blive kompenseret, vil også få et ekstra DANISH-kontrolbesøg (branchens uafhængige kvalitetsstandard) for at sikre, at man er kommet godt fra start med de hele haler. Det sker netop på baggrund af, at det er ”offentlige midler”, der kompenseres med.
Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris har store forventninger til effekten af ordningen.