Dansk griseproduktion skal have flere grise med hele haler. Det er Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris’ vision, og den skydes nu i gang ved at kompensere de producenter, der er parate til at stoppe med halekuperingen. En af dem er Henrik Nielsen.
Henrik Nielsen har 550 søer og producere 21.500 smågrise om året på hans produktion i Lund ved Horsens. For ham har det været vigtigt at imødekomme de forventninger, som man som griseproducent møder fra omverdenen.
”I alle de 30 år, jeg har været griseproducent, der har vi kuperet haler. Derfor er tiden måske inde at prøve at se, om det virkelig er nødvendigt. Så derfor synes jeg, at vi er nødt til at prøve at gå med i det her og prøve at se, om det ikke kan lade sig gøre at producere gris med hele haler,” forklarer han.
Mere halm til grisene
For at blive klogere på, hvad det kommer til at koste at producere grise med hele haler, har Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris i samarbejde med SEGES Innovation udviklet et lille beregningsværktøj, der med få forudsætninger kan give et estimat på, hvad det vil koste at stoppe med at kupere halerne. Det har Henrik Nielsen også brugt for at finde ud af, hvilken kompensation der er nødvendig for at producere grise med hele haler.
”Vi er nødt til at give dem mere rode- og beskæftigelsesmateriale. Så vi tænker, at vi er nødt til at øge tildelingen af halm og supplere med en ekstra tildeling om eftermiddagen. Derfor har vi estimeret ét minut mere per smågris,” siger han og tilføjer, at de endnu ikke har haft udfordringer med deres gyllesystem, når de bruger halm som rode- og beskæftigelsesmateriale.
Samtidig med mere halmtildeling går de også en ekstra runde i staldene, så de kan reagere hurtigt, hvis der skulle ske noget unormalt. Et ekstra minut per gris giver ca. 3,50 kr. i merbeløb per gris ud fra beregningsmodellen, når der regnes med en timeløn på 210 kr. Samlet, med aftagernes omkostninger indregnet, regner han med, at de vil byde ind med mellem 20-30 kr. per gris til licitationen.
Snak med aftager
Foruden den tid, som Henrik Nielsen og hans medarbejder skal bruge ekstra i egen besætninger, har de også været i dialog med deres aftagere om, hvor meget tid og andre omkostninger de kommer til at bruge på grisene med hele haler.
”Fordelingen af de ekstra omkostninger er vi med vores aftagere blevet enig om, at de skal fordeles med 1/3-del til os og så 2/3-dele til aftageren,” forklarer Henrik Nielsen og fortsætter:
”Vores ene aftager ligger samtidig ret bynært og har ikke muligheden for at søge om fulde stalde. Det gør, at han har god plads, og var derfor hurtig til at hoppe med på hale-vognen."