18. april 2023

Notat Nr. 2302

Forebyggelse mod PRRS-smitte ved besætningsbesøg

Grundig håndvask samt sko- og tøjskifte uden krydskontamination er helt afgørende for at forebygge PRRS-smitte mellem besætninger. Samlet set er der minimal smitterisiko ved personbesøg, hvis de hygiejniske regler overholdes, inklusiv skift af tøj og fodtøj, vask og desinfektion af hænder og evt. bad.

Hygiejne og opretholdelse af fysiske barrierer er afgørende for at forebygge PRRS-smitte mellem besætninger i relation til besætningsbesøg. 

Forholdsreglerne ved personers besøg er beskrevet i sundhedsreglerne for SPF-besætninger, og de hygiejniske forholdsregler omfatter grundig håndvask, evt. bad samt regelret skiftning af tøj og fodtøj, foretaget på en måde, så krydskontamination undgås. I SPF-systemet understøtter de fysiske barrierer, at krydskontamination undgås. 

Opretholdelse af regler for besøgsrækkefølge i SPF-besætninger er med til at reducere risiko for overførsel af smitte. Imidlertid er den serologiske status ikke en garanti for, at der ikke er udbrud med PRRS-virus i besætninger, som er deklareret negative. 

Symptomer i akutte udbrud vil kunne overses – enten fordi udbruddet er svagt, helt nyt eller aftagende, eller fordi den besøgende ikke kender/er opmærksom på symptomerne. Dertil kommer, at virusudskillelsen er større i den akutte fase af et sygdomsudbrud. Det betyder, at selv om besøgsrækkefølgen betydeligt reducerer risikoen for smitte, kan man i sjældne tilfælde risikere at overføre smitte – selv om principperne for besøgsrækkefølge søges overholdt.

Flere videnskabelige studier har vist, at svaberprøver fra hænder, tøj og fodtøj er positive for PRRS-virus efter besøg i en smittet besætning. Videnskabelige studier viser også, at hvis der foretages regelret håndvask (eller bad), samt tøj og støvleskifte kan der ikke påvises smitte med PRRS-virus til besætninger, som besøges efterfølgende. Overholdelse af disse hygiejniske forholdsregler er derfor afgørende for at forhindre smitte i den enkelte besætning.


Institution: Landbrug & Fødevarer, Sektor for Gris

Forfatter: Vibeke Frøkjær Jensen, Bjørn Lorenzen

Udgivet: 18. april 2023

Dyregruppe: Alle

Fagområde: Sundhed/Veterinært

Nyhedsbrev

Hold dig opdateret om dansk griseproduktion og Noteringen. Modtag nyhedsbrevet hver torsdag. Udfyld e-mail, navn og arbejdsplads/virksomhed.

Når du tilmelder dig, vil du modtage en e-mail med et bekræftelseslink. Du modtager først nyhedsbrevet, når du har bekræftet din tilmelding.

* Skal udfyldes

Dit samtykke til at modtage det ugentlige nyhedsbrev kan du til enhver tid tilbagekalde ved at afmelde dig nyhedsbrevet eller kontakte os på gris@lf.dk.

Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris behandler dine personoplysninger som beskrevet i Landbrug & Fødevarers privatlivspolitik.