Husdyr-MRSA forekommer i de fleste danske svinebesætninger, og der er et stort fokus på at nedsætte og om muligt forhindre spredning herfra til det omgivende samfund, særligt til hospitalerne. I denne afprøvning er det derfor undersøgt, om det ved hjælp af et effektivt biocid (desinfektionsmiddel) og et nyt gyllehåndterings- og ventilationsprincip ville være muligt at nedsætte forekomsten af MRSA i grisene og i staldmiljøet.
Det var desværre ikke muligt at påvise en reduktion i forekomsten af MRSA ved brug af biocidet UDF2 i en indsættelsesluse og ved daglig forstøvning over smågrisene i en syv-ugers periode – heller ikke i kombination med dette nye gylleudslusnings- og ventilationsprincip (plasttragte; SPACE ®).
Afprøvningen blev gennemført i én smågrise- og slagtesvinebesætning med indkøb af fravænnede grise fra én og samme besætning. Afprøvningen blev gennemført i smågrisesektionerne og i besætningens modtagerum. I modtagerummet blev der etableret en elektrostatisk sluse, hvor de fravænnede grise blev overbruset med biocidet UDF2. Der blev ligeledes etableret et tågeforstøvningsanlæg til daglig udbringning af biocidet UDF2 i to af smågrisesektionerne: en med plasttragte og i én af to ens sektioner med traditionelt gyllehåndteringssystem, hvor den anden sektion blev anvendt som kontrolsektion. Smågrisesektionernes størrelse var på 162 m2 og 500 m3 med 20 stier i hver sektion.
Forekomsten af MRSA blev undersøgt dels ved næsesvaberprøver fra grisene, dels ved luft-støv-prøver og støvprøver fra inventaret. Undersøgelsen er gennemført i samarbejde med Danmarks Tekniske Universitet (DTU), som var ansvarlig for laboratorieanalyserne for MRSA.