2. marts 2021

Meddelelse Nr. 1220

Ingen reduktion af MRSA hos grise eller staldmiljø i månegrisstalden Space

Forekomsten af MRSA kunne ikke påvises at være reduceret ved brug at biocidet UDF2 i en indsættelsesluse og ved daglig forstøvning over smågrisene i en syv-ugers periode – heller ikke i kombination med et nyt gylleudslusnings- og ventilationsprincip.

Husdyr-MRSA forekommer i de fleste danske svinebesætninger, og der er et stort fokus på at nedsætte og om muligt forhindre spredning herfra til det omgivende samfund, særligt til hospitalerne. I denne afprøvning er det derfor undersøgt, om det ved hjælp af et effektivt biocid (desinfektionsmiddel) og et nyt gyllehåndterings- og ventilationsprincip ville være muligt at nedsætte forekomsten af MRSA i grisene og i staldmiljøet.  

Det var desværre ikke muligt at påvise en reduktion i forekomsten af MRSA ved brug af biocidet UDF2 i en indsættelsesluse og ved daglig forstøvning over smågrisene i en syv-ugers periode – heller ikke i kombination med dette nye gylleudslusnings- og ventilationsprincip (plasttragte; SPACE ®).

Afprøvningen blev gennemført i én smågrise- og slagtesvinebesætning med indkøb af fravænnede grise fra én og samme besætning. Afprøvningen blev gennemført i smågrisesektionerne og i besætningens modtagerum. I modtagerummet blev der etableret en elektrostatisk sluse, hvor de fravænnede grise blev overbruset med biocidet UDF2. Der blev ligeledes etableret et tågeforstøvningsanlæg til daglig udbringning af biocidet UDF2 i to af smågrisesektionerne: en med plasttragte og i én af to ens sektioner med traditionelt gyllehåndteringssystem, hvor den anden sektion blev anvendt som kontrolsektion. Smågrisesektionernes størrelse var på 162 m2 og 500 m3 med 20 stier i hver sektion.

Forekomsten af MRSA blev undersøgt dels ved næsesvaberprøver fra grisene, dels ved luft-støv-prøver og støvprøver fra inventaret. Undersøgelsen er gennemført i samarbejde med Danmarks Tekniske Universitet (DTU), som var ansvarlig for laboratorieanalyserne for MRSA.


Institution: SEGES Svineproduktion, Den rullende Afprøvning

Forfatter: Poul Bækbo, Helle Mølgaard Sommer

Udgivet: 2. marts 2021

Dyregruppe: Alle

Fagområde: Arbejdsmiljoe

Nyhedsbrev

Hold dig opdateret om dansk griseproduktion og Noteringen. Modtag nyhedsbrevet hver torsdag. Udfyld e-mail, navn og arbejdsplads/virksomhed.

Når du tilmelder dig, vil du modtage en e-mail med et bekræftelseslink. Du modtager først nyhedsbrevet, når du har bekræftet din tilmelding.

* Skal udfyldes

Dit samtykke til at modtage det ugentlige nyhedsbrev kan du til enhver tid tilbagekalde ved at afmelde dig nyhedsbrevet eller kontakte os på gris@lf.dk.

Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris behandler dine personoplysninger som beskrevet i Landbrug & Fødevarers privatlivspolitik.