31. oktober 2022

Obduktioner af grise

Halter sundheden i grisestalden? Måske oplever du en øget dødelighed – eller nedsat trivsel med manglende tilvækst? Har du sundhedsproblemer i din besætning - det kan være øget dødelighed hos dine grise eller nedsat trivsel med manglende tilvækst - så er det vigtigt at finde årsagen. Ved at obducere 3-5 grise, har du nemlig mulighed for at komme rigtigt fra start med den rette forebyggelse og behandling i bestæningen.

Diagnostiske undersøgelser kan hjælpe dig på vej

På laboratoriet står vi klar til at hjælpe med en lang række diagnostiske undersøgelser. Al diagnostik starter dog i besætningen, så indled med at diskutere de kliniske symptomer med din dyrlæge, og involver laboratoriet, hvis det viser sig fordelagtigt. I er altid velkomne til at ringe til os og vende problemstillingen. 

Hvis I er usikre på, hvad grisene fejler, anbefaler vi at sende 3-5 grise til obduktion og lade obduktionsfundene afgøre hvilke undersøgelser, der skal sættes i gang. I kan også vælge en eller flere af vores specifikke analyser (f.eks. indenfor PCR, BU eller parasitologi), hvis der er et mere afgrænset problem, I vil have svar på.

Vær omhyggelig med indsendelse af materiale

Et laboratoriesvar bliver aldrig bedre end det materiale, der er udgangspunktet for undersøgelserne. Sørg derfor for:

  • Materialet, du sender, skal være typisk for den problemstilling, du ønsker skal undersøges.
  • Grise, der dør eller aflives, skal køles hurtigt ned efter døden, inden de pakkes og sendes. De må ikke fryses. Send gerne køleelementer med.
  • Sørg for at skrive en god, men kort sygdomshistorie, så vi ved, hvad problemet er, og skriv også gerne, om grisene er blevet behandlet med antibiotika.