3. oktober 2014

Faremarksmanual

I faremarksmanualen beskrives alle arbejdsopgaver fra før faring og frem til fravænning.

Helle Pelant Lahrmann fortæller om manualen, og hvordan du kan bruge den.

Gode resultater i faremarken danner grundlaget for en god produktivitet i soholdet. Godt management i faremarken er altafgørende for at kunne producere store sunde fravænningsgrise, som skal sikre grundlaget for en god produktivitet i smågrise- og slagtesvineperioden.

Det er derfor vigtigt, at alle medarbejdere har styr på alle arbejdsgange – lige fra klargøring af farefold, hytte mv. og helt frem til fravænning.

Faremarksmanualen henvender sig til personer, der arbejder i faremarken i udendørs sohold. Manualens formål er at øge pattegriseoverlevelsen på friland ved at angive anvisninger til de rigtige arbejdsrutiner i diegivningsperioden: Anbefalingerne i manualen er baseret på forskningsresultater, lærebøger og praktiske erfaringer.

Manualen består af 2 dele – én faremarksmanual og faktablade.

Faremarksmanual

I faremarksmanualen er arbejdsopgaverne, som udføres i faremarken, beskrevet med en tilhørende forklaring. Manualen kan være meget nyttig at gennemlæse for nye medarbejdere, og kan for erfarne faremarkspassere bruges som opslagsværk ved ønske om optimering eller ændring af arbejdsrutiner.

Faktablade

Til manualen hører 14 faktablade.

Faktabladene kan medbringes i faremarken og bruges som en tjekliste i forbindelse med udførelse af de forskellige arbejdsopgaver:

  1. Vedligeholdelse af omfangshegn
  2. Indretning af farefold
  3. Klargøring af hytte – istandsættelse og halmtildeling
  4. Flytning af søer til faremarken og tjek af søerne ved indsættelse
  5. Daglige rutiner før faring
  6. Forberedelse til faring – 2 dage før
  7. Klimaet i hytten
  8. Faring
  9. Daglige rutiner fra faring til fravænning
  10. Kuldudjævning og ammesøer
  11. Kastration og smertelindring
  12. Pattegrisene fra 2. leveuge
  13. Fravænning
  14. Arbejdssikkerhed

Hent faktaark - alle ark er samlet i et dokument

Faremarksmanualen er udgivet af Videncentret for Landbrug i samarbejde med Videncenter for Svineproduktion og Udviklingscenter for Husdyr på Friland med støtte fra GUDP – Grønt Udviklings- og Demonstrationsprojekter .