23. februar 2022

Podcast: Sunde tarme ved fravænning uden zink

Mindre protein i foderet i de første fravænningsdage viser i et forsøg at have en gavnlig effekt på antallet af behandlingsdage – og påvirker ikke grisenes tilvækst. SEGES Innovation sætter fokus på afprøvningen i podcasten ’Sunde tarme’.

Den 25. juni i år er det slut med medicinsk zink i dansk griseproduktion. Som smågriseproducent har du sikkert gjort dig en masse overvejelser om, hvad det kommer til at betyde for produktionen, når du ikke længere kan behandle dine grise med medicinsk zink, når der er fravænningsdiarre i klimastalden. 

Tina Sørensen, seniorkonsulent i SEGES Innovation har i afprøvningen ’Sunde tarme’ undersøgt, hvorvidt det er muligt at reducere andelen af protein i foderet til smågrise i en kort periode, uden at det går ud over grisenes tilvækst og samtidig sænker antallet af behandlingsdage for diarre.

”Nogle besætninger har en forekomst af diarre, hvor der ikke altid kan findes diarrerelateret bakterier, som f.eks. E. coli. Derfor har vi prøvet at kigge efter, om vi kunne gøre noget andet for grisene i denne sammenhæng, så de ikke nødvendigvis skal behandles med antibiotika,” siger Tina Sørensen og fortsætter:

”For at prøve at minimere produktionstabet, har vi i dette forsøg givet grisene foder med meget lavt proteinindhold, men i en meget kort periode, hvor vi ved, at de er udfordret ift. fravænningsdiarre.”

Hør flere detaljer om forsøget, resultaterne, og om hvorvidt du skal gå i gang med skånefoder i podcasten, når Tina Søren fra SEGES Innovation fortæller om projektet 'Sunde tarme ved fravænning uden brug af medicinsk zink'.

Metoden for forsøget

I forsøgsgruppen blev der givet et proteinniveau på 13 procent eller 100 g standardfordøjeligt råprotein per foderenhed. Forsøgsgruppen blev sammenlignet med kontrolgruppen, som fik en fodersammensætning med 19 procent eller 141 g standardfordøjeligt råprotein per foderenhed.

”Besætningen, som vi brugte i forsøget, kendte vi fra en tidligere afprøvning. Vi vidste, at vi typisk så udbrud af fravænningsdiarre omkring dag 4-6, som mange andre besætninger også oplever. I forsøgsgruppen gav vi dem skånefoder fra dag 3 – altså lige før at de vil se udbrud af fravænningsdiarre. Så gav vi dem det i 6 dage indtil dag 9 – altså den kritiske periode, hvor de ofte vil behandle grisene. Vi vejede grisene, da vi satte dem ind i forsøget, på dag 9 hvor vi afsluttede forsøgsfoderet, og så på dag 35,” lyder det fra Tina Sørensen.

Der var ikke forskel på grisenes vægt i kontrolgruppen og forsøgsgruppen på dag 35, og derudover havde grisene fra forsøgsgruppen færre behandlingsdage end dem i kontrolgruppen.

Nyhedsbrev

Hold dig opdateret om dansk griseproduktion og Noteringen. Modtag nyhedsbrevet hver torsdag. Udfyld e-mail, navn og arbejdsplads/virksomhed.

Når du tilmelder dig, vil du modtage en e-mail med et bekræftelseslink. Du modtager først nyhedsbrevet, når du har bekræftet din tilmelding.

* Skal udfyldes

Dit samtykke til at modtage det ugentlige nyhedsbrev kan du til enhver tid tilbagekalde ved at afmelde dig nyhedsbrevet eller kontakte os på gris@lf.dk.

Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris behandler dine personoplysninger som beskrevet i Landbrug & Fødevarers privatlivspolitik.